Sankce vůči Íránu snížily dodávky ropy o 300.000 barelů denně

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. května (ČTK) - Kvůli ekonomickým sankcím, které západní svět uplatňuje vůči Íránu, se na trh denně dostává zhruba o 300.000 barelů ropy méně. V rozhovoru ve finanční televizi Reuters Insider to řekla generální ředitelka Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Maria van der Hoevenová. Při plné účinnosti sankcí by pokles dodávek íránské ropy podle ní činil až milion barelů denně.

"V tuto chvíli vidíme, že na trh se nedostává asi 300.000 barelů ropy denně," poznamenala šéfka organizace na okraj schůze Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži.

Západní svět uvalil na Írán ekonomické sankce kvůli kontroverznímu jadernému programu, který Teherán zavádí. Podle západních zemí se Írán snaží obohacováním uranu získat jadernou zbraň, což Teherán popírá. Snahou je prý využít jadernou energii pro mírové účely.

Írán běžně těží asi 3,3 milionu barelů ropy denně. Pokud by západní země uplatňovaly sankce v plné výši, Teherán by podle van der Hoevenové zřejmě musel pro svou ropu hledat odbyt jinde. Velká část íránské ropy směřuje do evropských zemí, které už ale dovoz začaly omezovat.

Lídři osmi nejvyspělejších zemí světa sdružených ve skupině G8 zesílili tlak na Írán v sobotu. Na schůzce v americkém Camp Davidu signalizovali, že jsou připraveni během léta rychle uvolnit část strategických rezerv ropy, pokud by napětí mezi Íránem a západními mocnostmi vedlo ke skokovému růstu cen a dalšímu výpadku dodávek.

Van der Hoevenová zopakovala, že IEA vývoj na trhu nepřetržitě sleduje a jeho chování vyhodnocuje. Agentura patří pod OECD a funguje jako poradce v otázkách energetiky pro 28 vyspělých zemí včetně České republiky. Pokud by to bylo nezbytné, agentura by podle van der Hoevenové uvolnila část strategických rezerv. "Pokud je třeba jednat, my jsme na to připraveni," řekla.

Van der Hoevenová také řekla, že současný pokles cen ropy by mohl pomoci globální ekonomice rychleji se zotavit. Stav ekonomiky je podle ní stále křehký.

Severomořská ropa Brent se nyní prodává asi za 106 dolarů a od jara její cena klesla o více než 20 dolarů. Na vrcholu byla v březnu, kdy stál barel až 128 dolarů. K poklesu přispěly hospodářské problémy v eurozóně a s nimi spojený předpoklad, že pokles ekonomiky sníží poptávku. V posledních dnech ceny klesají díky nadějím, že spor mezi Íránem a Západem nebude tak vážný, jak se očekávalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK