Summit: Chceme Řecko dál v eurozóně, ale musí plnit závazky

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. května (zpravodajové ČTK) - Lídři Evropské unie se na summitu v noci na dnešek shodli, že chtějí, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Po jednání to řekl unijní prezident Herman Van Rompuy. Současně ale dodal, že unie chce, aby Atény plnily své závazky vůči partnerům, kteří jim poskytli výraznou finanční pomoc.

Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa bude unie stát za Řeckem, když si Řecko bude stát za svými závazky. Podobně se vyjádřila třeba i německá kancléřka Angela Merkelová.

Spekulace i reálné politické debaty o tom, že by Řecko nyní 17člennou eurozónu mohlo opustit, zesílily v souvislosti s nedávnými parlamentními volbami. V nich uspěli kritici podmínek, které Aténám mezinárodní partneři dali výměnou za schválení druhého záchranného balíku půjček ve výši 130 miliard eur. Tyto podmínky vedou v Řecku k tvrdým škrtům, které vyvolávají mezi lidmi nevoli. Z Řecka stále častěji zaznívá, že bude chtít podmínky spjaté s půjčkami upravit.

Například český premiér Petr Nečas, jehož země ale není součástí eurozóny, před schůzkou podotkl, že odchod Řecka z eurozóny je reálnou variantou a že vystoupení bude za určitých podmínek jedinou možností. Dopady takového kroku by ale podle něj dolehly i na Českou republiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK