Americké akcie na poslední chvíli smazaly ztráty a mírně stouply

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Americké akciové trhy ve středu na poslední chvíli smazaly více než jednoprocentní ztráty a v dalším vysoce kolísavé obchodní seanci zakončily mírným růstem. Trh po většinu dne oslabovaly obavy z vývoje v eurozóně a podkopával jej také propad akcii výrobce počítačů Dell. Nakonec jej ale vedle spekulací o summitu Evropské unie podpořilo závěrečné oživení akcií výrobců materiálů. Na devizovém trhu kvůli odchodu investorů od rizikových aktiv dál výrazně klesl kurz eura.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,05 procenta na 12.496,15 bodu, třebaže předtím ztrácel více než jedno procento. Širší index S&P 500 po dočasném poklesu pod hranici 1300 bodů v závěru zpevnil o 0,17 procenta na 1318,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrosl o 0,39 procenta na 2850,12 bodu.

Trh během dne srážely obavy z vývoje v Řecku a dalších zemích eurozóny a vliv měla nepotvrzená zpráva, podle níž se experti zemí eurozóny dohodli, že každý členský stát by měl připravit vlastní plán pro případ odchodu Řecka z eurozóny. Neformální summit skončil až po uzavření Wall Street, ke konci dne ale trh podpořily další pověsti, podle nichž EU uvažuje o návrhu garantovat v celém bloku bankovní vklady, aby se uklidnil strach z náporu na banky ve Španělsku a Řecku.

Středeční vývoj na trhu tak byl zrcadlovým odrazem úterního obchodování, kdy akcie nakonec ztratily průběžné zisky. Ukazuje to, že investoři vidí na trhu potenciál růstu. na druhé straně to ale svědčí o jejich vysoké nervozitě, řekli analytici agentuře Reuters.

K závěrečnému oživení dopomohly hlavně akcie sektoru materiálů, jehož index stoupl o 1,1 procenta. Trh Nasdaq podpořil vzestup akcií firmy Apple o 2,4 procenta i oživení akcií sociální sítě Facebook o 3,2 procenta na 32 dolarů. V úterý Facebook klesl o 8,9 procenta a nyní proti páteční původní ceně 38 dolarů ztrácí asi 16 procent. Akcie Dell klesly o 17 procent a reagovaly na slabé tržby firmy za druhé čtvrtletí a jejich nepříznivý výhled.

Euro na devizových trzích výrazně oslabilo a vůči dolaru se propadlo nejníže od července 2010. Evropskou měnu srážely rostoucí obavy z dalšího vývoje v eurozóně a pochybnosti, zda neformální summit EU přinese uklidnění. Dolar a ještě výrazněji japonský jen naopak těžily ze zvýšené neochoty investorů riskovat

Euro vůči dolaru v newyorském závěru kleslo o 0,7 procenta na 1,2594 USD a předtím sestoupilo až na 1,2544 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn posílil na 82,221 bodu, maximum od září 29010.

Vůči jenu však americká měna klesla o 0,7 procenta na 79,47 JPY. Euro se proti jenu propadlo o 1,3 procenta na 100,09 JPY a podle údajů Reuters sestoupilo až na 99,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK