Japonské akcie po středečním propadu mírně oživily

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. května (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na středeční dvouprocentní propad po většinu dne dalším oslabováním, v závěru ale ztráty smazaly a podobně jako středeční Wall Street končily mírnými zisky. Investoři po mimořádném summitu Evropské unie, kde lídři nic konkrétního nedohodli, zůstávají nervózní z hrozby odchodu Řecka z eurozóny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru slabého obchodování stoupl o 0,1 procenta na 8563,38 bodu a stejným tempem posílil i širší index Topix. Ve středu klesl Nikkei o dvě procenta na minimum za čtyři měsíce.

Summit EU skončil v noci verbálním vyjádřením ochoty podpořit zachování Řecka v eurozóně, pokud bude ochotno plnit podmínky záchranného programu. Během dne tokijskou burzu oslabovaly předběžné údaje o dalším poklesu průmyslové aktivity v Číně a další ztráty velkých vývozců jako Toyota nebo Canon, jejichž zisky podkopává silný kurz jenu.

Náladu na trhu naopak zlepšilo smazání ztrát ve středečním obchodování na Wall Street. Závěrečný přesun do kladného pásma byl zřejmě vyvolán vlnou likvidací spekulativních "krátkých" pozic při nízkém objemu obchodování, řekli analytici agentuře Reuters.

Na asijském devizovém trhu se kurz eura po středečním propadu ustálil kolem minima za téměř dva roky. Summit EU na řešení dluhové krize eurozóny žádné nové světlo nevrhl a obavy z chaotického odchodu Řecka z měnové unie přetrvaly.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2575 USD po středečním sestupu až na 1,2545 USD, minimum od července 2010. Dolar zůstal vůči japonskému jenu beze změny na 79,50 JPY a jeho index vůči koši šesti měn setrval v blízkosti středečního maxima za 20 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK