Plzeňský kraj ušetřil na stavbě nemocnice v Klatovech 160 mil. Kč

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 24. května (ČTK) - Až 160 milionů korun, tedy asi desetinu předpokládané ceny, ušetřil oproti plánům Plzeňský kraj při stavbě monobloku nemocnice v Klatovech. U své dosud největší investiční akce kraj počítal včetně vybavení s náklady přes 1,5 miliardy korun bez DPH. První pacienty by měl nový objekt, jenž nahradí nevyhovující pavilony, přivítat v září. Nyní pokračují stavební úpravy a instalace zdravotnického vybavení, nábytku a informačních technologií, řekl dnes ČTK krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Největší úspory, asi 110 milionů Kč, kraj dosáhl tím, že oproti původním plánům upustil od stavby jedné budovy. Dalších úspor dosáhlo hejtmanství podle Šimánka při výběrových řízeních na dodávky vybavení. Při prvním výběrovém řízení kraj vybral loni velké radiodiagnostické přístroje za víc než 80 milionů korun, nyní na jaře uzavřelo hejtmanství výběrové zařízení na kompletní dovybavení zdravotnickou technikou, nábytkem, informačními technologiemi a podobně.

"Od zastupitelstva jsme měli mandát na maximálně 400 milionů, zakázka se vypisovala na nejvýše 331 milionů a vysoutěžila se za 315 milionů korun," uvedl radní. Z pěti zájemců postoupili do druhého kola tři uchazeči, kontrakt získala nejnižší nabídka od Metrostavu, který si přizve subdodavatele. Podle expertů kraj ušetřil v porovnání s cenami, které jsou za dodávku vybavení v takovém objemu běžné, až kolem 30 milionů Kč.

Zakázka se podle dřívějšího vyjádření krajského Zdravotnického holdingu týkala až 16.000 jednotlivých kusů zařízení od židle po vybavení operačních sálů, jednotek intenzivní péče a oddělení. V pětipatrovém monobloku je na tisíc místností, od toalet a komor na úklid po pokoje pacientů a sály. S přípravou a přesnou specifikací zadávacích podmínek zakázky pomáhali odborníci, kteří mimo jiné posuzovali přiměřenost požadavků potřebám nemocnice, vypracovali podrobnou specifikaci přístrojů a po inventuře přístrojů současné nemocnice sestavili nejefektivnější seznam nového vybavení.

První etapa výstavby nemocnice skončila loni na podzim a zahrnovala postavení hlavní budovy a parkovacího domu včetně inženýrských sítí. Stavbu kraj financuje z vlastních prostředků, kolem 450 milionů Kč činí dotace EU. Na začátku května už byly proplacené faktury za téměř 1,2 miliardy Kč. Kromě stavby nemocnice má Ředitelství silnic a dálnic postavit ještě letos kruhovou křižovatku na hlavní silnici v Klatovech. Kruhový objezd je podmínkou pro úspěšnou kolaudaci celé stavby nemocnice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK