Britská ekonomika klesla v 1. čtvrtletí hlouběji, než se uvádělo

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Britská ekonomika potvrdila v prvním čtvrtletí pád do recese a kvůli prudkému propadu ve stavebnictví klesla hlouběji, než se původně uvádělo. V meziročním srovnání navíc vykázal hrubý domácí produkt (HDP) Británie první pokles od konce roku 2009, uvedl v dnešních revidovaných údajích britský statistický úřad.

HDP klesl mezičtvrtletně o 0,3 procenta, tedy stejným tempem jako poklesl v předešlém čtvrtletí, třebaže předběžné údaje z dubna ukázaly jen o 0,2 procenta. Pokles by byl ještě hlubší, kdyby se vládní výdaje nezvýšily o 1,6 procenta, což byl nejsilnější nárůst za čtyři roky a k výkonu HDP přispěl 0,4 procentního bodu.

V meziročním srovnání HDP klesl o 0,1 procenta, zatímco předběžné údaje uváděly nulovou změnu. V loňském čtvrtém čtvrtletí HDP meziročně ještě rostl o 0,5 procenta.

Úřad zdůvodnil revizi údajů směrem dolů prudkým poklesem produkce stavebnictví. Tento sektor utrpěl mezičtvrtletní pokles o 4,8 procenta, což bylo nejvíce od počátku roku 2009, kdy ve vyspělém světě vrcholila hluboká recese.

Výdaje domácností rostly jen o 0,1 procenta. K poklesu přispěl také zvýšený obchodní deficit, který ubral z HDP 0,1 procentního bodu.

Británie byla naposledy v recesi v době globální finanční krize let 2008-09, kdy její HDP ztratil 7,1 procenta. Oživování z recese bylo mezitím pomalé a oslabovala jej dluhová krize v eurozóně, vládní rozpočtové úspory, zvýšená inflace a potíže bankovního sektoru. HDP je nyní stále více než čtyři procenta pod svým maximem z prvního čtvrtletí roku 2008.

Ekonomové předpokládají, že recese v Británii a dalších evropských ekonomikách bude krátká a že v dalších čtvrtletích nastane oživení. Mezinárodní měnový fond předpověděl Británii pro letošní rok růst HDP o 0,8 procenta. a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhadla tento týden zvýšení o 0,5 procenta.

Britská centrální banka předpokládá pokles ekonomiky ještě ve druhém čtvrtletí. Bank of England tento měsíc přerušila tříletý program stimulace ekonomiky prostřednictvím nákupů státních dluhopisů, ekonomové ale čekají, že po posledních údajích o útlumu ekonomiky a poklesu inflace jej opět obnoví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK