Senát schválil dohodu o přesunu sídla Galilea do Prahy

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Senát dnes schválil dohodu, která má umožnit přesun sídla evropské agentury pro vesmírný systém Galileo (GSA) z Bruselu do Prahy. Bude to znamenat umístění první celoevropské instituce na území ČR. Česká diplomacie o to usilovala několik let. Sněmovna už dohodu schválila, nyní ji ještě musí podepsat prezident. Agentura má sídlit v budově bývalé České konsolidační agentury v Holešovicích.

"Já to považuji za obrovský úspěch," řekl dnes o stěhování sídla agentury do Prahy ministr dopravy Pavel Dobeš. Již dříve řekl, že agentura by mohla začít fungovat od 1. srpna.

Senátní zahraniční výbor přitom schválení dohody nedoporučil. Jeho členům se především nelíbily dojednané výsady pracovníků agentury včetně jejich rodinných příslušníků i podmínky pronájmu jejího sídla. Dobeš dnes však senátorům řekl, že rozsah imunit poskytnutých organizaci je standardní. Takovéto imunity ČR podle něj obecně poskytuje všem evropským úředníkům a podobných agentur je celá řada.

Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) označil imunity agentury GSA za skandální. Zaměstnanci agentury například nebudou podléhat imigračním omezením a předepsaným formalitám, které se týkají hlášení pobytu cizinců nebo pracovních povolení. Podle Drymla se nebudou imigrační formality vztahovat ani na příslušníky domácností zaměstnanců agentury, a to i ze třetích zemí.

Agentura bude také mít například imunitu vůči exekutorům. Její majetek bude osvobozen od daní, poplatků i cel. Agentura bude také osvobozena od odvodů do systému sociálního zabezpečení, nebudou se na ni vztahovat ani požadavky na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Globální navigační satelitní systém Galileo měl původně začít fungovat před pěti lety; nyní se s jeho spuštěním počítá v roce 2014, kdy by mělo být na oběžné dráze 18 družic tohoto vesmírného programu. Signál z družic by měl sloužit k navigaci v silniční dopravě a pomáhat při pátracích a záchranných akcích. Využíván bude i k zajištění bezpečnostních úkolů států. Od roku 2019, kdy bude podle projektu na oběžné dráze Země umístěno 30 satelitů, bude možné Galileo využívat pro zaměřování pozemků geodety či pro výběr elektronického mýta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK