Krajský soud v Brně odročil případ miliardové pokuty na červen

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. května (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes o téměř miliardové pokutě pro strojírenské firmy od ÚOHS za údajný kartel nerozhodl. Jednání odročil na polovinu června. Dnešní jednání trvalo více než čtyři hodiny. Zaznělo na něm několik tvrzení, kterými se musí ještě soud zabývat.

Soud už dopoledne od pořadu jednání oddělil sankci 44 milionů korun pro společnost Japan AE Power Systems Corporation. Není jasné, zda společnost ještě existuje. U soudu to dnes nevěděl ani její právní zástupce. Také právní zástupce skupiny Alstom dnes u soudu uváděl, že jedna z dceřiných firem, která pokutu dostala začala vyvíjet činnost až později, než kartel vznikl. Zástupce Siemensu navíc žádal soud o provedení nových důkazů, kterým měla být prohlídka zařízení spojeného s předmětem řízení, soud to ale odmítl.

Téměř miliardovou pokutu ÚOHS firmám uložil v roce 2007. Krajský soud se případem zabýval už dříve, řízení ale přerušil. Soud čekal na posouzení několika klíčových právních otázek Soudním dvorem EU. Ten letos v únoru rozhodl, že český ÚOHS mohl skupině nadnárodních společností pokutu dát, ačkoli je potrestala i Evropská unie.

Firmy dnes opakovaně namítaly skutečnost, že jejich dohoda byla uzavřena už v roce 1988, tedy v době, kdy na českém území právo ochrany hospodářské soutěže vůbec neexistovalo. Snažily se ovlivnit také výši pokut.

Celkem 16 firem z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova Magrini podle ÚOHS 16 let od roku 1988 do roku 2004 a téměř po celém světě nezákonně kooperovaly v tendrech. Sdělovaly si ceny svých nabídek, a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila. V Česku šlo jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů Kč. Podle antimonopolního úřadu ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

ÚOHS firmy pokutoval za období před vstupem ČR do EU. Původně pokuta dosáhla 979,2 milionu korun pro 16 firem z devíti nadnárodních holdingů. Následně ÚOHS společnostem Areva T&D Holding a Siemens AG pokutu snížil. Souhrnná sankce 941,9 milionu Kč byla ale i tak nejvyšší v historii úřadu.

V následné právní bitvě firmy napadly, že by měly být za stejný přečin trestány dvakrát - jak Evropskou komisí, tak českým úřadem. Brněnský krajský soud tak v roce 2008 rozhodnutí zrušil, proti čemuž se ÚOHS odvolal. Nejvyšší správní soud mu dal v dubnu 2009 za pravdu a verdikt krajského soudu zrušil, čímž pokuty znovu nabyly platnosti. Krajský soud nyní musí opět rozhodnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK