Ceny ropy kvůli jednání o jaderném programu Íránu obnovily růst

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Ceny ropy dnes obnovily růst a londýnská ropa Brent se dostala nad 106 dolarů za barel. Mohou za to zprávy o potížích v jednání s Íránem o jeho jaderném programu. Růst částečně zbrzdila nejnovější slabá statistika z Číny a eurozóny.

Cena ropy Brent kolem 16:30 SELČ stoupla o 1,13 dolaru 106,69 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 91 centů na 90,81 dolaru za barel. Ve středu ropa WTI uzavřela na nejnižší hodnotě od října.

V iráckém hlavním městě Bagdádu dnes druhým dnem pokračují rozhovory mezi Íránem a velmocemi skupiny 5+1 o sporném íránském jaderném programu. Írán dnes obvinil světové mocnosti, že vytvářejí "obtížnou atmosféru", která brání jednání o jeho jaderném programu. Naznačil tak možný zádrhel v jednání. Rovněž agentura AP uvedla, že panují obavy, že bagdádská jednání skončí ve slepé uličce a podkopají tak jeden z nejslibnějších dialogů s Íránem v posledních letech.

Investoři se obávají, že krach dohody o íránském jaderném programu by mohl způsobit otevřený konflikt na Blízkém východě o ohrozit dodávky ropy. Napětí mezi Íránem a západními zeměmi je jedním z několika málo faktorů, které podporují ceny ropy v době, kdy světová ekonomika zpomaluje, což by mohlo snížit poptávku po ropě.

Za poslední tři měsíce ceny ropy klesly o téměř pětinu, protože se zlepšila rovnováha mezi dodávkami a poptávkou, zásoby vzrostly a snížilo se riziko zastavení vývozu od producentů na Blízkém východě. Nejnovější anketa agentury Reuters ukázala, že analytici v letošním roce čekají průměrnou cenu ropy Brent 115,10 dolarů za barel, což je o 2,2 dolaru méně než uváděli v předchozí anketě uskutečněné v dubnu.

Zisky ropy částečně zmírnila nejnovější statistika. Ta ukázala, že produkce čínských továren v květnu ochabla, protože vývozní objednávky byly nejnižší za dva měsíce. Zpráva přišla den poté, co Světová banka snížila výhled růstu Číny na letošní rok.

Ekonomika eurozóny pak směřuje do recese. Dnešní zpráva agentury Markit ukázala, že ekonomická aktivita v eurozóně tento měsíc prohloubila pokles a její ukazatel se snížil na nejnižší úroveň od června 2009. V záporném pásmu se index nákupních manažerů (PMI) nachází již devátý měsíc po sobě a vedle okrajových členských zemí postižených dluhovou krizí a ekonomickým propadem se útlum začal výrazněji projevovat i v Německu a Francii.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 106,69 105,56 New York - Nymex WTI červen 90,81 89,90

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK