Pražská burza dnes mírně posílila díky optimismu na trzích

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Pražská burza dnes mírně posílila díky optimismu investorů, který přebil negativní ekonomické zprávy z eurozóny. Hlavní index PX stoupl v závěru o 0,13 procenta na 879,2 bodu, tažen vzhůru zejména růstem akcií elektrárenské společnosti ČEZ, těžařské NWR a telekomunikačního operátora Telefónica. Nedařilo se naopak oběma bankovním titulům, vyplývá z výsledků burzy.

Pražská burza podle Pavola Mokoše z Patria Direct těžila z optimismu na západoevropských akciových trzích. Ty se zotavovaly po středečním prudkém propadu navzdory tomu, že evropský summit nepřinesl nic nového. Miroslav Adamkovič z Komerční banky podotkl, že trh se vydal vzhůru navzdory velkému poklesu indexu důvěry německých podnikatelů v tamní ekonomiku, který zveřejňuje mnichovský institut Ifo.

Na růstu pražského indexu PX měly podle obou analytiků hlavní podíl akcie ČEZ, které podle Adamkoviče zřejmě reagovaly na zisky německé konkurence RWE a E.ON. Akcie ČEZ uzavíraly silnější o 0,69 procenta na 726 korunách.

Podle Mokoše růst pražského akciového indexu významně podpořily také akcie NWR a Telefóniky. Cenné papíry NWR, které ve středu spadly na více než dvouleté minimum, dnes posílily o 2,49 procenta na 104,54 koruny. Akcie Telefóniky stouply o 0,53 procenta na 378 korun.

Zisky rozšířily akcie pojišťovny VIG, zpevnily o 1,61 procenta na 752 korun. Pojišťovna ve středu oznámila, že za první čtvrtletí zvýšila zisk před zdaněním o šest procent.

Oběma bankovním titulům se dnes nedařilo. Akcie Erste Group Bank přišly o 0,67 procenta na 369 korun a akcie Komerční banky klesly o 1,54 procenta na 3195 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK