Americké akcie mírně oslabují, trh sleduje vývoj v eurozóně

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování bez výraznějších změn, s postupem času ale začaly mírně ztrácet. Trh stále sleduje především dění v Evropě a vyhodnocuje pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny a dopady takového kroku na ekonomiku. Příliš mnoho důvodů k růstu ale neposkytla ani čerstvá statistika.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval v blízkosti 12.466 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,2 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,3 procenta na 1315 bodů, index Nasdaq Composite vykazoval pokles o 0,5 procenta na 2835 bodů.

Statistika z USA ukázala, že poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby se v dubnu zvyšovala méně, než se čekalo. Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden sice snížil, pokles ale nebyl nijak velký. Jeden ze zástupců americké centrální banky navíc řekl, že ekonomika nevytváří dost nových míst na to, aby se situace na trhu práce zlepšila.

"Vývoj zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ukázal, že naděje na zotavení zpracovatelského sektoru se nezvyšují. Moc povzbudivého toho zde není; zdá se, že jedinou dobrou zprávou z ekonomiky je trh bydlení, který by se mohl odrážet ode dna. To je vše," podotkl hlavní investiční analytik Subodh Kumar z makléřské společnosti Subodh Kumar & Associates.

Výrazně vzhůru se vydaly akcie výrobce počítačů Hewlett-Packard, přestože firmě ve čtvrtletí klesl zisk. Investoři ale ocenili, že nová šéfka Meg Whitmanová připravuje kroky k oživení podniku. Během dvou let se chystá propustit asi 27.000 zaměstnanců, což je zhruba osm procent pracovní síly. Akcie firmy na to reagovaly růstem až o pět procent.

Pozornost k sobě poutaly akcie společnosti Knight Capital, které klesaly v reakci na zprávu, že nepodařený vstup akcií Facebooku na trh firmu připravil až o 35 milionů dolarů (709 milionů Kč). Firma teď žádá trh Nasdaq, aby jí ztrátu v plné výši nahradil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK