Chemický sektor v Německu si dohodl zvýšení platů o 4,5 procenta

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. května (ČTK) - Odborový svaz zaměstnanců chemického průmyslu v Německu dojednal svým členům zvýšení platů na příštích 19 měsíců v rozsahu 4,5 procenta. To je vysoko nad inflací a za poslední týden je to už podruhé, co odboráři dosáhli podobného výsledku. Před týdnem se dohodli na zvýšení platů o 4,3 procenta zástupci odborového svazu IG Metall, který má v Německu zdaleka největší vliv.

Svaz IG BCE hájí zájmy asi 550.000 lidí, které v německém chemickém sektoru pracují. Odboráři sice původně žádali zvýšení o šest procent, výsledek je ale i tak nadprůměrný. Inflace v Německu se totiž pohybuje jen kolem dvou procent.

Na rozdíl od minulých let vysokému zvýšení platů tentokrát nebránili ani politici. Někteří dokonce zaměstnavatele vyzývali, aby zvedali platy víc. Jednak to umožňuje stav německé ekonomiky, jednak tento krok může přispět k podpoře domácí poptávky.

Vyšší růst platů může pomoci také ostatním zemím eurozóny. Některé si totiž stěžují, že nejsou schopny německým zaměstnancům konkurovat. Pokud se teď zvýší cena práce německých zaměstnanců, slabší země eurozóny budou mít prostor se nadechnout. Teoreticky by se v Německu měla zvednout poptávka po levnějším zboží z dovozu.

"Výsledek mzdových jednání vysílá pozitivní signál," reagoval šéf odborů Michael Vassiliadis. Odbory se dohodly se zaměstnavateli také na tom, že starší zaměstnanci dostanou více benefitů, například více volna. Ti, kteří mají krátce před důchodem, budou například moci pracovat jen čtyři dny v týdnu.

Během posledních mzdových jednání, která se konala v loňském roce, se obě strany dohodly na zvýšení platů o 4,1 procenta na příštích 15 měsíců. Zvýšení platů, které minulý týden dojednala odborová organizace IG Metall, je největší za posledních 20 let. Vztahuje se na zhruba 3,6 milionu lidí, kteří pracují v německém strojírenství. Týká se to i zaměstnanců největší evropské automobilky Volkswagen.

Zaměstnanci Volkswagenu ale dnes uvedli, že budou požadovat výraznější zvýšení platů, než dohodli odboráři z IG Metall. Předseda závodní rady Volkswagenu Bernd Osterloh řekl, že na stejné zvýšení přistoupí v případě, že bude platit na kratší dobu. Zástupci zaměstnanců mají s vedením podniku o mzdách jednat příští středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK