Platit nájem nebo raději bydlet ve svém?

16.02.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Peníze vyděláváme, abychom je následně utratili, v lepším případě nějakým způsobem zhodnotili. Ovšem problém nastává pokud výdaje začínají růst do závratných výšek. Jednou z největších položek každého rodinného rozpočtu jsou výdaje spojené s bydlením.

Téma tohoto týdne: Jak uhlídat domácí výdaje

Vlastníte domek, byt, bydlíte v nájemním bytě, nebo jste v podnájmu? Každá forma bydlení přináší sebou výdaje a ty nejsou právě nejnižší.

Asi každý by chtěl bydlet ve vlastním. Bohužel ne všichni si to mohou  dovolit. Cesta k vlastnímu bydlení je dosti trnitá a vyžaduje většinou využití různých půjček, a tím zadlužení na dlouhou dobu.

Pokud se člověk rozhodne osamostatnit, tak asi první možností jak si pořídit bydlení je podnájem. Bohužel právě tento způsob je asi jedním z nejdražších způsobů, jak bydlet sám. Výše nájemného se v těchto případech pohybuje v řádu i mnoha tisíc, samozřejmě záleží na městě, ve kterém podnájem hledáme, čím větší město tím musíme počítat s vyšší částkou, kterou budeme  muset za podnájem zaplatit.

Pokud se na nás usměje alespoň trocha štěstí, můžeme získat obecní byt. V těchto bytech se platí tzv. regulované nájemné a není již tak přemrštění jako nájemné tržní v předchozím případě. V současné době se opět rozhořela diskuse o možnosti zvyšování cen regulovaného nájemného. Ústavní soud totiž již na konci roku 2002 zrušil cenovou regulaci nájemného. Pro nájemné z bytu neexistuje do dnešního den zvláštní právní úprava, i když vládní návrh zákona je již připraven. Platí pouze obecné ustanovení zákona o cenách, podle kterého se cena včetně její změny, sjednávají dohodou, do které stát nezasahuje. Pronajímatel tak může nájemci navrhnout zvýšení nájemného k libovolnému datu a v libovolné výši. Podmínkou sjednání ceny je souhlas nájemce s návrhem. 

Poslední výše maximálního základního nájemného stanovená po 1.7.2002 pro byt I. kat. (ústřední topení, koupelna, WC atd.) o 60 m2 v Kč/měsíc je  podle velikosti obce následující:

Velikost obce

(počet obyvatel v tisících)

do 10

10 až 50

50 až 100

nad 100

Praha

po 1. 7. 2002

911 Kč

979Kč

1 105Kč

1 495Kč

2 220Kč

(Zdroj: MMR)

Od této doby, se nájemné nezvyšovalo, pokud se nájemce a pronajímatel na změně nedohodli. Nyní se uvažuje o možnosti postupného zvyšování, pokud se zákon o nájemném schválí.

Myslete na budoucnost
Platit nájem, podnájem? Nebylo by místo toho lepší tuto částku věnovat např. na splátky úvěru, za nějž bychom si pořídili něco svého? V některých případech může být opravdu výhodnější než platit nájem za byt, začít uvažovat o pořízení vlastního bydlení. Zvláště pokud nájem dosahuje mnoha tisíc korun, dala by se tato suma využít ke splátkám a získání bytu, domu, který již nebudeme mít jenom v pronájmu, ale bude nám patřit.  Jistě to nepůjde bez problémů a zaberete to určitě i čas s vymýšlením a zařizování, ale výsledek bude stát určitě za to. Nebudete již měsíc co měsíc platit horentní sumu za nájemné, ale místo toho budete splácet např. hypotéku, kterou po určité době splatíte, a to nejdůležitější: Budete bydlet ve svém!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky