Od čeho závisí úspěch při obchodování?

11.06.2012 | , TRIM Broker, a.s.
Tiskové zprávy


Mnoho traderů řekne, že nejdůležitějším faktorem úspěšného obchodování je psychika. Jiní budou tvrdit, že základem je dobrý money-management. Další si neumějí představit úspěch bez kvalitního brokera s nízkými spready.

Ale existují i tací, kteří tvrdí, že za úspěchem je dlouhodobá dobře otestována obchodní strategie. Ideální objektivní technická analýza. A v neposlední řadě se ozvou ti, kteří vyžadují k obchodování drahý software a obrovské portfolio derivátových produktů. Málokdo z nich si však uvědomuje, že všechny uvedené faktory jsou jen nástrojem k úspěchu a samotný úspěch nikdy nepřinesou.

Každý, kdo sleduje trh alespoň poslední tři roky zjišťuje, že je extrémně komplexní. Nebude to nadsázka, když řekneme, že každý, kdo se snažil vtěsnat trh do nějakého vzorce, selhal. A to platí pro všechny - od tvůrců automatizovaných obchodních systémů, až po mamutí banky s téměř neomezeným kapitálem a žertovnými modely ocenění rizika. Nesmíme se proto divit, že nejúspěšnějšími obchodníky od vzniku finanční krize jsou makro hedgeové fondy jako například Bridgewater Raye Dalia s jasnou alfa strategií.

Současná doba je prostě jiná. Krize trvající pět let si vyžádala nové experimentální řešení, a přesto se zdá, že finanční trh přinejlepším přešlapuje na místě. Výrazně roste množství "fat tail events" v podobě černých či šedých labutí - událostí málo pravděpodobných, ale s obrovským dosahem. Sám Taleb tvrdí, že svět nebyl nikdy křehčí, než je v současnosti. To samo o sobě naznačuje, že spoléhat se na myšlenky, systémy, teorie nebo analýzy staré více než pár let, může být pro obchodníka devastační.

Stačí sledovat reakce trhu a zjistíme, že téměř každá jedna z nich má základ v politickém vyjádření, změně ratingu země, či v množství jiných externích faktorů. A je jedno, jestli se to stane po uzavření amerického trhu nebo během asijského obchodování - finanční svět je tak globální a komplexní jak nebyl nikdy předtím. Vědomost rychlých a kvalitních informací je tak prvním základním pilířem úspěchu v současném obchodování.

Avšak druhý faktor je ještě mnohem zásadnější. Je jím vyhodnocení dané informace. Velká většina informací je totiž šum - až 80% z nich způsobí pohyb, který se za pár chvil vrátí zpět na původní úroveň. Obchodník je tak často z pozice vyhozen nebo nastoupí do pozice s pramalou perspektivou. Avšak v 20% případů má informace zásadní dopad a trh se už nikdy nemusí vrátit na danou úroveň, přičemž se může odstartovat dlouhodobý trend. A právě ten dává jako jediný obchodníkovi do rukou trumfy.

Včasné varování před možností vzniku trendu pocházející z hluboké makroekonomické analýzy, signály potenciálního obratu, a jeho intradenní sledování až po náznaky jeho konce - to vše jsou analytické informace, které mají pro tradera nesmírnou důležitost. A právě tyto informace se vám snaží nabídnout TRIM Broker ve své Zóně obchodníka. Stačí se podívat na výhled za druhý kvartál roku 2012 a bude zřejmé, že jsou analýzy, které mají cenu zlata. A svým vstupem na český trh bychom je rádi nabídli i vám, a to bezplatně až do konce léta.

Pokud chceme být při obchodování úspěšní, musíme zapomenout na nepodstatné věci. Přestat se soustředit na detaily a hledat velký obrat. Je skutečně jedno, jestli zaplatíme brokerovi o $ 5 více, pokud nám pod rukama utíkají tisíce. Věříme, že s naší Zónou obchodníka dokážete váš potenciál využít naplno.

FREE TRIAL Zóny obchodníka

 

 

 

 

 


Autor článku

Reklamní sdělení

Články ze sekce: Tiskové zprávy