Spuštění části elektronických tržišť asi nabere zpoždění

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Spuštění státních elektronických tržišť, přes která má stát nakoupit ročně zboží přibližně za 40 miliard korun, se komplikuje. Dva z pěti provozovatelů totiž pravděpodobně do 1. července nestihnou připravit vše tak, aby k tomuto datu mohli tržiště spustit. Na vině jsou technické problémy. Na dnešní konferenci Asociace pro veřejné zakázky to na dotaz ČTK řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Sixta.

Ministerstva a některé jejich podřízené organizace budou muset od července prostřednictvím e-tržišť nakupovat vybraná zboží a služby. Případné zpoždění dvou z pěti tržišť naplnění této povinnosti nijak neztíží, uvedl Sixta. Úřady budou moci pro nákupy využít ta tržiště, která už budou v provozu. Jak velké zpoždění části tržišť bude, podle náměstka zatím odhadnout nelze.

Provozovateli budou komerční firmy, které s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) uzavřely na pět let koncesní smlouvu. Konkrétně jsou to společnosti Česká pošta, Český trh, Vortal, Sdružení eTenders a Syntaxit. Který z těchto provozovatelů má problémy se spuštěním tržiště od července, Sixta neuvedl. "Pozdější spuštění tržiště ale ještě neznamená ztrátu koncese," poznamenal náměstek.

E-tržiště mají pomoci státní správě snížit náklady hlavně díky nižší ceně nakupovaných komodit. Roční úsporu MMR odhaduje na 1,4 miliardy korun. Tržiště mají sloužit hlavně k nákupům takzvaného standardizovatelného zboží, jako jsou například kancelářské potřeby nebo počítače. Naopak nejsou určené například pro stavební práce. Povinnost zadávat zakázky na e-tržištích se vztahuje na veřejné zakázky malého rozsahu v hodnotě od 50.000 korun.

E-tržiště budou fungovat na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Provozovatel zaplatí software tržiště a hradí také jeho provoz. Státní peníze na vytvoření systému potřeba nejsou, uvedl v prezentaci na dnešní konferenci Marek Grill z MMR. Samotné využívání tržišť má být pro zadavatele i dodavatele bezplatné.

Stát bude provozovatelům platit za jednotlivá zadávací řízení a úkony. Provozovatelé budou mít zisk také z doplňkových služeb, které budou uživatelům poskytovat nad rámec základního balíku služeb.

Zákon současně připouští, že na základě výjimky udělené vládou budou moci jednotlivé resorty provozovat také vlastní e-tržiště.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK