Fed: Hospodářské a finanční vyhlídky ohrožuje narůstající riziko

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Vyhlídky globální ekonomiky a globálního finančního systému znovu ohrožují narůstající rizika. Na bankovní konferenci v Kodani to dnes řekl prezident Federální rezervní banky (Fed) v Bostonu Eric Rosengren. Nejisté vyhlídky podle něj ovlivňují chování domácností i podnikatelů.

Rosenberg nadále obhajuje názor, že ekonomiku je třeba znovu povzbudit. Inflaci přitom nepovažuje za problém, v letošním roce podle něj bude nižší, než uvádějí prognózy. "To nám dává určitou flexibilitu zamyslet se nad dalšími možnostmi uvolnění měnové politiky," řekl.

Bankéř očekává, že výdaje na osobní spotřebu se budou za současné situace dál snižovat. V základním i jádrovém měřítku očekává letos pokles shodně o 1,7 procenta. Rosenberg minulý týden vyzval své kolegy z Fedu, aby se zasadili o důraznější pomoc ekonomice. Ta musí růst rychleji, pokud má vytvářet další pracovní místa.

"Já si myslím, že globální ekonomika stále čelí rizikům. Myslím, že jedním takovým rizikem je to, že některé budoucí problémy začínají už teď prosakovat do našich předpovědí. I když se tato rizika nakonec nenaplní, na chování mají vliv," řekl na konferenci bankéř, jehož citovala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK