ČNB snížila sazby na 0,5 procenta

28.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká národní banka dnes na svém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby na 0,5 %. Došlo tak po 784 dnech, kdy úroková sazba byla neměnná na hodnotě 0,75 %.

Bankovní rada dnes na svém zasedání rozhodla o tom, že základní úrokovou sazbu sníží o 0,25 p.b. Ostatně svůj názor, že sazby jsou příliš vysoké, guvernér banky zveřejnil už dříve. K rozhodnutí snížit sazby přispěla čerstvá data z ekonomiky, hlavně z oblasti cen a spotřebitelské poptávky. Inflace v poslední době klesá i přes to, že by měl být stále patrný vliv změny DPH. V květnu byla inflace 3,2 % a po očištění od vlivu změn daní a regulovaných cen se inflace blíží nule.

Spotřebitelská poptávka ale výrazně klesá, meziroční poklesl výdajů domácností na konečnou spotřebu totiž táhne HDP do záporných čísel.

Česká národní banka tak chce stimulovat ochablou poptávku levnými penězi. Nepředpokládám ale, že by se situace měla udržet výrazně dlouho. Ve chvíli, kdy motor ekonomiky opět nastartuje a zvedne se i poptávka, sazby půjdou zpět směrem vzhůru. Letos to ale už určitě nebude.

Autor působí jako analytik společnosti Home Credit

Autor článku

Michal Kozub  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU