Cena ropy WTI stoupla na více než tříměsíční maximum

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 23. srpna (ČTK) - Cena americké lehké ropy WTI se dnes vyšplhala na více než tříměsíční maximum. Zápis z posledního zasedání americké centrální banky (Fed) naznačil připravenost k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech. Ty jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Ropa WTI zdražila o více než dolar na 98,29 dolaru za barel. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od 4. května. Cena severomořské ropy Brent stoupla rovněž o více než dolar na 115,95 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Řada členů měnového výboru Fedu podle zápisu usoudila, že zřejmě již brzy bude důvod k dalšímu uvolnění měnové politiky, pokud nové informace neprokážou výrazné a dlouhodobě udržitelné zrychlení tempa růstu americké ekonomiky.

"Nacházíme se v polovině prázdninové sezony ve Spojených státech, kdy je poptávka po ropě silná. Dodatečným podnětem jsou vyhlídky na stimulační opatření," uvedl analytik Jonathan Barratt z výzkumné společnosti BarrattBulletin.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 115,95 114,91 New York - Nymex WTI říjen 98,29 97,26

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK