Německo v pololetí hospodařilo s rozpočtovým přebytkem

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německo v letošním prvním pololetí dosáhlo rozpočtového přebytku 8,3 miliardy eur (207 miliard Kč), což představuje 0,6 procenta hrubého domácího produktu. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Potvrdil však také, že tempo růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících.

 

Rozpočtové příjmy v prvním pololetí meziročně stouply o téměř tři procenta, zatímco rozpočtové výdaje se zvýšily o necelé procento. V celém loňském roce vykázal německý rozpočet schodek jedno procento HDP. S celoročním přebytkem hospodařila německá vláda naposledy v roce 2007, napsala agentura DPA.

 

Německá ekonomika byla v letošním druhém čtvrtletí zasažena poklesem investic v důsledku nejistoty kolem dluhové krize v eurozóně. Na druhou stranu ji ale podpořil silný růst exportu.

 

Německá centrální banka Bundesbank tento týden upozornila, že dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky. Před hrozbou negativních důsledku dluhové krize tento měsíc varovalo také německé ministerstvo hospodářství. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

 

pmh mol

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK