Aktivita v eurozóně ukazuje na hospodářskou recesi

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomická aktivita v eurozóně v srpnu pokračovala v poklesu, i když v nepatrně slabším než o měsíc dříve. Ukázala to předběžná hodnota indexu nákupních manažerů, který vzrostl na 46,6 z červencových 46,5 bodu. Vývoj tak naznačuje, že největší země v západní Evropě buď směřují k recesi, nebo v ní už jsou. Byla by to přitom už druhá recese za poslední tři roky.

 

Vývoj navíc potvrzuje, že problémy se šíří i do Německa, které má největší ekonomiku v eurozóně a které dosud potížím odolávalo. Srovnatelný index za Německo totiž klesl na 47 bodů.

 

Pokud je index nad 50 body, znamená to, že se aktivita zvyšuje. Pokud se sníží pod tuto hranici, naznačuje to útlum ekonomické aktivity. V eurozóně je index pod 50 body už nepřetržitě sedm měsíců, v Německu čtyři.

 

Podle dosavadního vývoje indexu, který sestavuje konzultační organizace Markit, zaznamená ekonomika eurozóny v současném čtvrtletí pokles o 0,5 až 0,6 procenta. Velkou roli v tom opět sehraje útlum nových zakázek. Ekonomové s hospodářským poklesem už většinou počítali, nikoliv ale s tak silným.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK