Koruna dopoledne posiluje, k dolaru je opět pod 20 Kč/USD

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká koruna dnes dopoledne posílila vůči oběma hlavním světovým měnám, k dolaru se vrátila zpět pod 20 Kč za dolar. Kolem 10:20 se oproti středě obchodovala o 16 haléřů výše na 19,87 Kč/USD, vůči euru si polepšila o pět haléřů na 24,93 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance se na středoevropské měny, především na polský zlotý a maďarský forint, přenesl pozitivní vliv z jednání americké centrální banky (Fed). "Zápis z jednání Fedu očekávání naplnil, a dokonce je i předčil, když ukázal, že většina měnového výboru je pro další podporu ekonomiky. K té by údajně mohl být důvod už brzy, pokud se stav ekonomiky výrazněji nezlepší," uvedl Vlk. Obchodování s korunou neovlivňuje žádná důležitá domácí zpráva, dodal.

 

Zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu se obecně odrazilo v rostoucí ceně rizikových aktiv a mělo pozitivní dopad i na českou měnu, doplnil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle něj se vyšší pravděpodobnost dalšího kola kvantitativního uvolňování projevila ve skokovém oslabení amerického dolaru.

 

Kolem 10:20 se euro vůči dolaru obchodovalo na 1,2549 USD/EUR. "Kurz pokračuje v růstu dnes dopoledne po lepších číslech z eurozóny, kde se průmyslové indexy nákupních manažerů podle předběžných údajů zlepšily více, než se čekalo," poznamenal Vlk.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK