Objem čínských akvizic v USA je letos na rekordu

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 23. srpna (ČTK) - Čínské firmy od začátku letošního roku provedly ve Spojených státech akvizice za téměř osm miliard dolarů (více než 160 miliard Kč), což je nový rekord. Mimo jiné to svědčí o tom, že pro čínské firmy je expanze na americký trh mnohem jednodušší, než si řada lidí myslí. Píše o tom ekonomický list Financial Times (FT). Globální trh fúzí a akvizic si přitom letos nijak skvěle nevede.

Zatím největší akvizici v USA letos provedla společnost Dalian Wanda, která za 2,6 miliardy dolarů převzala řetězec biografů AMC Entertainment. Asi 2,4 miliardy dolarů pak vynaložila čínská energetická skupina Sinopec, a to na převzetí většího počtu aktiv od americké energetické společnosti Devon Energy.

Celkový objem akvizic, které v USA provedly čínské firmy, za prvních osm letošních měsíců, vystoupal zatím na 7,8 miliardy dolarů. Celková částka se tak podle konzultační společnosti Dealogic blíží i celoročnímu rekordu 8,9 miliardy dolarů, který je z roku 2007.

"Čína roste, bohatne a je stále kultivovanější," poznamenal ředitel fúzí a akvizic ve finanční společnosti Credit Suisse Joe Gallagher. "Čínské firmy se vyvíjejí a to vše přispívá k růstu objemu tohoto typu transakcí," dodal. Nárůst fúzí je tudíž podle Gallaghera přirozeným vývojem, v němž se odráží hlad Číny po energiích a přírodních zdrojích.

Banka Credit Suisse je na vrcholu žebříčku firem, které poskytují konzultaci v případech, kdy se firma z Číny snaží o převzetí podniku v USA. Letos banka prozatím asistovala u transakcí v objemu asi 5,1 miliardy dolarů. Mimo jiné radila právě společnosti Sinopec.

V globálním srovnání objemu akvizic, do nichž jsou zapojeny čínské podniky, si ale Credit Suisse už tak dobře nestojí. Je až na třetím místě, před ní jsou banky Goldman Sachs a Citigroup.

Nárůst objemu akvizic, které v USA realizují čínské firmy, kontrastuje s poklesem fúzí a akvizic v Číně i jinde ve světě. Konzultační společnost Mergermarket uvedla, že za první pololetí se objem fúzí a akvizic v Číně meziročně snížil asi o tři procenta na 48,6 miliardy dolarů (asi 975 miliard Kč).

V celém světě pak dosavadní vývoj podle FT naznačuje, že objem fúzí a akvizic bude letos nejslabší od roku 2003. Vše se ale ještě může změnit: v Kanadě se schyluje k převzetí energetické společnosti Nexen, za kterou čínská energetická společnost CNOOC nabídla zhruba 18 miliard dolarů. Investici v řádu miliard dolarů ještě plánuje i Sinopec, který se poohlíží po části majetku americké společnosti Chesapeake Energy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK