Prodej nových domů v USA se v červenci vrátil na dvouleté maximum

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. srpna (ČTK) - Prodej nových rodinných domů na americkém trhu v červenci oživil a vrátil se na květnové dvouleté maximum. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA posílily optimismus ohledně vývoje trhu bydlení i revidováním původně prudkého červnového propadu na mnohem mírnější úroveň.

Prodej domů se proti předešlému měsíci zvýšil o 3,6 procenta na celoročně přepočítané tempo 372.000, což byl stejný výsledek jak dvouleté maximum z května. Ekonomové podle agentury Reuters čekali v průměru prodej 365.000 domů. Údaj za červen zpráva opravila z původního poklesu o 8,4 procenta na snížení o 3,5 procenta. Proti loňském červenci byl prodej domů vyšší o 25,3 procenta.

Ceny domů ale dál klesaly. Střední hodnota ceny prodaných domů se proti červnu snížila o dvě procenta na 224.200 dolarů (zhruba 4,5 milionu Kč).

Meziroční nárůst prodeje vychází z velmi nízkého základu a nynější roční tempo je stále na zhruba polovině úrovně, která se považuje za znak zdravého trhu. Ekonomové však nadále předpokládají, že trh bydlení letos poprvé od roku 2005 přispěje pozitivně k růstu americké ekonomiky.

Trh nových domů je nyní v opačném extrému než v době hypotečního a stavebního boomu minulého desetiletí, který vedl k těžké krizi. Počet nových domů připravených k prodeji minulý měsíc dál mírně klesl na 142.000, což byla nejnižší úroveň od roku 1963, kdy se tyto statistiky začaly zpracovávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK