Pražská burza mírně oslabila, dolů ji táhly akcie Komerční banky

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes mírně oslabila. Hlavní index PX odepsal 0,18 procenta na 955 bodů. Burzu dolů táhly hlavně akcie Komerční banky, pohoršily si ale i další finanční emise. Naopak se ziskem uzavřely cenné papíry těžařské firmy NWR, která před otevřením trhu oznámila hospodářské výsledky.

Podle Tomáše Kálala z Patria Direct dnes pražská burza kopírovala vývoj v západní Evropě. "Nejprve totiž indexy slušně rostly po zprávách o možnosti brzké stimulace americké ekonomiky ze strany americké centrální banky (Fed), později ale převážila nejistota ohledně dalšího řešení krize v Evropě, když z Německa zazněly další hlasy proti ústupkům Řecku, a docházelo k poklesům a realizaci zisků," dodal.

Dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky klesly o 1,18 procenta na 3840 korun. Na titulu po středečním nástupu na dvouletá maxima začali investoři vybírat zisky. Až závěrečná aukce ji dostala na hodnotu 3840 s denním maximem 3913 korun za akcii, poznamenal Kálal. Akcie rakouské Erste Bank si pohoršily mírněji, a to o 0,32 procenta na 403,40 koruny.

Nedařilo se také cenným papírům rakouské pojišťovny VIG, ztratily 0,68 procenta na 836,80 koruny. Kálal upozornil, že analytici KBW po středečních nad očekávání dobrých výsledcích za 2. čtvrtletí zvýšili cílovou cenu pro titul na 42 eur (asi 1046 Kč) z dosavadních 41 eur, doporučení ponechali na "market perform", tedy že se kurz akcie bude vyvíjet v souladu s vývojem celého trhu.

Událostí dne byly podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky zveřejněné výsledky NWR, která překonala díky nižším nákladům očekávání. Její akcie si připsaly 2,11 procenta na 97 korun. NWR, která je majitelem černouhelné firmy OKD, v pololetí propadl čistý zisk meziročně o 60 procent na 35 milionů eur (zhruba 873 milionů Kč). Výnosy firmě klesly o 17 procent na 694 milionů eur.

Se ziskem 2,22 procenta na 57,55 koruny uzavřely cenné papíry technologické firmy KIT digital. Index nahoru táhly i akcie energetické firmy ČEZ, rostly o 0,59 procenta na 761 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK