Euro díky zápisu z jednání Fedu a Španělsku posiluje

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. srpna (ČTK) - Euro dnes roste a vůči dolaru stouplo na novou nejvyšší hodnotu za sedm týdnů. Evropskou měnu podpořil zápis z posledního zasedání měnového výrobu centrální banky USA (Fed), který naznačil, že by banka mohla přistoupit k dalšímu uvolnění měnové ekonomiky. Růst eura zrychlila i zpráva, že Španělsko jedná s partnery v eurozóně o podmínkách mezinárodní pomoci.

V 17:40 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,2577 USD po růstu až na 1,2586 USD, nejvýše od 4. července. K jenu euro posílilo o 0,2 procenta na 98,66 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 78,46 JPY.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na obeznámené zdroje uvedla, že Španělsko jedná se svými partnery v eurozóně o podmínkách pomoci, která by snížila náklady na úvěry země. Podle zdrojů však stále nepadlo závěrečné rozhodnutí o tom, zda Španělsko nakonec žádost o pomoc podá.

Zápis z posledního zasedání Fedu, který byl zveřejněn ve středu, ukázal, že banka by již brzy mohla přikročit k dalším stimulačním opatřením. Podle investorů se tak chystá třetí kolo tzv. kvantitativního uvolnění měnové politiky, tedy nákupu dluhopisů.

Ke ztrátám dolaru přispěla i nejnovější statistika. Prodej nových rodinných domů v USA sice v červenci vzrostl, ceny však klesly. Trh bydlení tak opět poskytl smíšené signály o síle svého oživení, což rovněž podpořilo šanci na nové kolo kvantitativního uvolnění měnové politiky.

Výhled pro eurozónu sice zatím zůstává nejistý, obchodníky však potěšilo, že podnikatelská aktivita ve Francii a Německu byla lepší, než se čekalo. Analytici také čekají, jak dopadne setkání řeckého premiéra s německou kancléřkou a francouzským prezidentem. Euru pomáhá rovněž očekávání, že Evropská centrální banka příští měsíc učiní kroky ke snížení nákladů na úvěry Španělska a Itálie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK