Americké akcie klesají, trh má obavy o globální ekonomiku

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a středeční pozitivní impulz od americké centrální banky (Fed) do značné míry vyprchal. Trh podkopaly slabé údaje z Číny a eurozóny, které zvýšily obavy z útlumu globální ekonomiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index klesl o 0,6 procenta na 13.090 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,5 procenta na zhruba 1406 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,4 procenta na 3060 bodů.

Akcie ve středu nakonec smazaly téměř všechny ztráty poté, co zápis z posledního zasedání Fedu naznačil jeho připravenost k dalším opatřením na podporu domácí ekonomiky. Vliv zprávy oslabila některá dnešní vyjádření činitelů Fedu, podle nichž nejnovější příznivé signály z ekonomiky potřebu další stimulace oslabují.

Trhy dnes reagovaly negativně na poslední údaje z čínské ekonomiky, kde index průmyslové aktivity klesl na nové minimum od listopadu. Podobně působil i pokračující pokles ekonomické aktivity v eurozóně a zpráva o růstu týdenního počtu nových nezaměstnaných v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK