Tisk: Německo zkoumá možné důsledky odchodu Řecka z eurozóny

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německé ministerstvo financí studuje možné ekonomické důsledky případného odchodu silně zadluženého Řecka z eurozóny. Informoval o tom dnes list Financial Times Deutschland s odvoláním na zdroje z ministerstva. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes bude jednat o situaci v Řecku s tamním premiérem Antonisem Samarasem.

 

Rozhodnutí vytvořit pracovní skupinu k prostudování možného odchodu Řecka z eurozóny podle listu naznačuje, že Merkelová chce být připravena na "negativní scénář". Merkelová tvrdí, že hodlá udržet Řecko v eurozóně, ačkoli v Německu roste netrpělivost kvůli neschopnosti Atén dodržet podmínky finanční pomoci, píše agentura Reuters.

 

"Kolegové dělají kalkulace ohledně finančních důsledků (řeckého odchodu z eurozóny) a zkoumají, jak zabránit dominovému vlivu na ostatní členské země eurozóny," uvedly zdroje z ministerstva.

 

Po dnešní schůzce s Merkelovou čeká Samarase další důležité jednání v Paříži, kde se v sobotu sejde s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Řecký premiér se oba státníky patrně bude snažit přesvědčit, aby podpořili žádost Řecka získat více času na zavedení dohodnutých reforem.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK