Japonské vládě stále hrozí nedostatek hotovosti

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. srpna (ČTK) - Japonský parlament kvůli neshodám mezi vládou a opozicí stále neschválil legislativu potřebnou k prodeji státních dluhopisů pro letošní rozpočtový rok. Japonské vládě by tak podle agentury Reuters do konce října mohly dojít peníze. Vláda by pak mohla být nucena zastavit například výplaty penzí, podpor v nezaměstnanosti či mezd státních zaměstnanců.

Osud příslušného návrhu zákona je nyní v rukou opozice, která ovládá horní sněmovnu japonského parlamentu. Podle vládních zdrojů by neschválení zákona mohlo zasáhnout japonskou ekonomiku i hodnocení úvěrové spolehlivosti země ratingovými agenturami.

Zákon by umožnil vládě prodat dluhopisy v hodnotě 38,3 bilionu jenů (téměř deset bilionů Kč), což představuje více než 40 procent letošního rozpočtu. "Pokud nebude během několika příštích týdnů dosaženo dohody o této legislativě, bude muset vláda učinit velmi tvrdá rozhodnutí o tom, které výdaje zastavit," uvedl jeden ze zdrojů.

Japonský rozpočtový rok začal v dubnu. Vláda se podle zdrojů zatím obešla bez zákona o dluhopisech, a to například díky penězům z rezerv na zvláštních účtech.

Opoziční strany již v minulosti hrozily blokováním zákona o financování rozpočtového deficitu. Nakonec ale vždy ustoupily a zákon schválily. "Stále existuje šance na dohodu, protože ekonomika teď není příliš silná a nedostatečná hotovost vlády by mohla napáchat ještě větší škody," uvedl analytik Jasuo Jamamoto ze společnosti Mizuho Research Institute.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK