Pokles britské ekonomiky byl mírnější, než se předpokládalo

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Britský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,5 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad. Opravil tak svou předběžnou zprávu z minulého měsíce, podle které ekonomika klesla o 0,7 procenta.

Britská ekonomika nicméně ve druhém čtvrtletí zůstala v recesi, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. V prvním čtvrtletí se britský HDP snížil o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Britská centrální banka se minulý měsíc rozhodla obnovit kvantitativní uvolňování měnové politiky a napumpovat do ekonomiky dalších 50 miliard liber (1,6 bilionu Kč). Peníze banka používá na nákup dluhopisů, aby tak pomohla domácímu hospodářství z recese.

Od března 2009 již banka na nákupy dluhopisů vyčlenila 375 miliard liber. Většina ekonomů podle agentury Reuters předpokládá, že banka ještě v letošním roce schválí další nákupy. Banka podporuje ekonomiku rovněž tím, že již déle než tři roky drží úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK