Pražská burza v souladu s Evropou dopoledne mírně oslabila

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Pražská burza v souladu s Evropou oslabuje. Hlavní index PX byl kolem 11:15 níže o 0,37 procenta na 951,5 bodu. Nedařilo se Erste Bank, klesaly i akcie telekomunikačního operátora Telefónica ČR a energetické skupiny ČEZ. Přes procento spadly cenné papíry těžební společnosti NWR, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Martina Olivy z Patria Direct klesá pražská burza v souladu se sentimentem, který po čtvrtečním poklesu Wall Street a dnešním propadu asijských trhů zahalil celou Evropu. "Opět se nejvíce skloňuje bující krize v eurozóně, když agenturní zdroje vynesly na světlo zákulisní jednání španělské vlády o pomoc nejen pro své banky, ale i pro ´státní kasu´," uvedl Oliva. Situaci v Evropě podle něj netlumí ani stále tvrdší slova z Berlína na adresu Řecka. Opět se mluví o možnosti návratu země k drachmě a média již dokonce píší o přípravách německé vlády na tuto možnost, poznamenal Oliva.

Pražskou burzu táhly dopoledne dolů především akcie Erste Bank, které si pohoršily o 1,07 procenta na 399,10 Kč. Komerční banka dokázala úvodní ztráty smazat a posílila o 0,34 procenta na 3853 korun. Ztráty okolo čtvrt procenta na 834,60 Kč zaznamenala pojišťovací skupina VIG. Oliva upozornil na to, že analytici Main First dnes pro akcie VIG snížili doporučení na "prodat" z "neutral" a cílovou cenu na 30 eur (asi 748 Kč) z 33 eur.

Negativnímu sentimentu neodolaly ani Telefónica ČR, jejíž akcie zlevnily o 0,59 procenta na 407,70, a ČEZ. Cenné papíry energetické společnosti odepsaly 0,18 procenta na 759,60. Cílovou cenu na akcie ČEZ již podruhé v tomto týdnu snížili analytici Goldman Sachs, a to na 960 Kč z 978 Kč, doporučení ponechali na stupni "neutral", podotkl Oliva.

Nejvýrazněji oslabila NWR, která po čtvrtečních výsledcích a růstu přes dvě procenta odepsala dopoledne 1,29 procenta na 95,75 Kč.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 381 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky za téměř 237 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK