MF chce posílit nezávislost FAÚ, šéfa útvaru bude jmenovat vláda

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Ministerstvo financí navrhuje v rámci novely zákona proti praní špinavých peněz posílit nezávislost Finančního analytického útvaru. Útvar by i nadále sice zůstal součástí ministerstva financí, ovšem o jmenování a odvolání jeho ředitele by nově rozhodovala vláda na základě návrhu ministra financí. Úřad by měl podle návrhu rovněž předkládat vládě a Poslanecké sněmovně zprávy o své činnosti. Novelu zaslalo MF do připomínkového řízení, vyplývá z vládních internetových stránek.

"Byly zvažovány i možnosti zřízení FAÚ jako samostatného úřadu podřízeného pouze vládě, případně jako samostatného úřadu v rámci ministerstva financí, ale konečný efekt takových řešení by nebyl adekvátní nákladům, které by s tím byly spojeny," uvádí MF v důvodové zprávě. Zároveň přiznává, že snahou zákona je i vyloučit možnost politického zneužití úřadu.

V případě podávání informací vládě a poslancům by podle návrhu neměly zprávy obsahovat osobní údaje šetřených osob a neměly by se týkat případů, v nichž FAÚ dosud neukončil šetření.

FAÚ má za úkol především bojovat proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Shromažďuje například informace o podezřelých transakcích a spolupracuje s policií. Finanční analytický útvar loni zajistil přes 808 milionů korun. O rok dříve to bylo 287 milionů korun. Útvar loni podal 256 trestních oznámení.

Útvar je součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je současně i koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí.

FAÚ loni například i zjišťoval toky peněz od firmy Promopro, která v době českého předsednictví EU zajišťovala pro stát zakázku na audiovizuální služby, kterou se zabývá protikorupční policie. Prověřoval také majetkové poměry poslance Věcí veřejných Michala Babáka a podle médií i někdejšího ministra zemědělství a nynějšího moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK