ČSSD chce znovu navrhnout snížení spotřební daně u pohonných hmot

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - ČSSD chce ve sněmovně znovu předložit návrh zákona o snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Vedou ji k tomu vysoké ceny benzinu u čerpacích stanic. Na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Michal Urban. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale snížení daně odmítá.

Vláda podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nejenže o snížení spotřební daně neuvažuje, ale zvýšením DPH od Nového roku z 20 na 21 procent cenu paliv naopak ještě zvýší. Sociální demokraté poukázali na to, že o snížení daně u pohonných hmot uvažuje Francie.

"Není možné nedělat nic a tvářit se, že je to věcí zahraničních burz," řekl Urban. Zákon, který ještě dnes sociální demokraté předloží sněmovně, podle Urbana navrhuje snížení spotřební daně u nafty o 2,50 Kč a u benzinu o 1,50 Kč na litru. Podobný návrh, rovněž z pera poslanců ČSSD, sněmovna zamítla začátkem června již v prvním čtení. S návrhem snížit spotřební daň pouze u nafty, a to o dvě koruny na litru, letos přišly také Věci veřejné.

Důležité je podle Urbana pustit zákon do druhého čtení, aby tak bylo možné otevřít debatu o tom, zda má být toto snížení trvalé. "Čas hraje v tomto případě důležitou roli," uvedl.

Ceny pohonných hmot jsou nyní v Česku na rekordních úrovních. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 ve středu vůbec poprvé přesáhla 38 korun za litr, zatímco nafta podražila na rekordních 37,04 Kč. Podle analytiků ceny vzhůru táhne drahá ropa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK