EK požádala Španělsko o odložení vzniku špatné banky

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. srpna (ČTK) - Evropská komise požádala Španělsko, aby o další týden odložilo plány na vytvoření tzv. špatné banky, kam mají být převedeny špatné investice finančního sektoru. Oznámila to dnes španělská vláda s tím, že odborníci v Bruselu chtějí projekt ještě přezkoumat. Plán měl být původně schválen na dnešním zasedání vlády.

Vládní kabinet tak bude o vzniku špatné banky jednat až na zasedání 31. srpna. Vytvoření špatné banky je podmínkou pro získání finanční pomoci pro problémový bankovní sektor. Španělsko má od svých partnerů z eurozóny slíbeno pro banky až 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč). Přesná částka má být stanovena až na základě komplexního nezávislého auditu španělských bank, který má být hotov příští měsíc.

Španělsko se již měsíce snaží, aby nedopadlo jako Řecko, Irsko, Portugalsko a Kypr, jejichž vlády musely požádat o zahraniční finanční pomoc. Země zatím odmítá požádat o pomoc a premiér Mariano Rajoy naznačil, že o případné žádosti o pomoc ze záchranného fondu eurozóny bude země uvažovat až poté, co Evropská centrální banka zveřejní své plány případných intervencí na dluhopisových trzích.

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje ve čtvrtek uvedla, že Španělsko jedná se svými partnery v eurozóně o podmínkách pomoci, jejímž cílem má být snížení nákladů na úvěry. Za nejlepší variantu je považován postup, v rámci kterého by současný evropský záchranný fond EFSF nakoupil španělské dluhopisy v rámci aukce na primárním trhu a Evropská centrální banka by intervenovala na sekundárním trhu, kde se s dluhopisy dále obchoduje. Oficiální místa však zprávu nepotvrdila.

Někteří odborníci se domnívají, že je pouze otázkou času, než bude Španělsko nuceno přijmout záchranný úvěr. Podle nich by to nepoškodilo důvěru investorů v zemi, naopak by jí to pomohlo. Ratingové agentury Standard & Poor's a Fitch tento týden oznámily, že by při případné žádosti o pomoc nesnížily rating země. Pomoc by totiž snížila náklady na úvěry a poskytla by zemi více prostoru pro zavedení ambiciózních fiskálních a ekonomických reforem, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK