Euro po výstupu k dolaru nejvýše za sedm týdnů mírně oslabuje

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Evropská měna po čtvrtečním výstupu na nové sedmitýdenní maximum vůči dolaru oslabuje. Investoři nyní zvažují, jak vypadá další výhled eura a zda se politikům skutečně podaří vyřešit evropskou dluhovou krizi.

Kolem 17:25 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,2555 USD. Ve čtvrtek posílilo až na 1,2589 USD, nejvýše od počátku července. Za celý týden však euro již stouplo o 1,4 procenta, což je nejvyšší procentní růst od konce února. Kurz eura k jenu se téměř nezměnil, činil 98,72 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,1 procenta na 78,62 JPY.

Euru nepomohlo ani dnešní jednání německé kancléřky Angely Merkelové s řeckým premiérem Antonisem Samarasem v Berlíně. Merkelová odmítla říct cokoliv k plnění reformních cílů Řecka, s hodnocením chce počkat až na zprávu zástupců tzv. trojky mezinárodních věřitelů. Prohlásila jen, že Řecko by mělo zůstat součástí eurozóny, musí však splnit své sliby.

Euro tento týden silně rostlo díky spekulacím, že Evropská centrální banka na svém příští zasedání 6. září představí plány, které mají pomoci snížit náklady na úvěry Španělska a Itálie. Agentura Reuters ve čtvrtek s odvoláním na informované zdroje uvedla, že Španělsko jedná se svými partnery v eurozóně o podmínkách pomoci, jejímž cílem má být snížení nákladů na úvěry země. Země však podle ní zatím nerozhodla, zda o pomoc požádá. Podle některých analytiků by pomoc sice neznamenala rychlý pokrok v řešení dluhových problémů Španělska, jednání o pomoci je však pro euro pozitivní, protože otevírá dveře intervencím ECB na dluhových trzích.

irl vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK