Cena severomořské ropy Brent mírně klesla pod 115 USD

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Ceny ropy se dnes pohybují oběma směry. Severomořská ropa Brent spadla pod 115 dolarů za barel kvůli signálům oslabování globální ekonomiky, které bude mít dopad na poptávku. Z trhu však nevymizely ani obavy o dodávky a obchodníci také sledují vývoj počasí v USA.

Kolem 17:30 SELČ se cena severomořské ropy Brent snížila o 25 centů na 114,76 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu naopak zdražila o 54 centů na 96,81 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Za celý týden však zřejmě ceny již čtvrtý týden za sebou vykážou zisk. Cenu tlačí vzhůru nižší vývoz z Íránu, pokles dodávek ze Severního moře kvůli pravidelné údržbě ropných zařízení a riziko přerušení těžby v Mexickém zálivu kvůli počasí. Obchodníci také spekulují, že centrální banky ve světě chystají kroky na podporu ekonomického růstu. Tyto faktory zřejmě podpoří ropu i příští týden.

Dnešní statistika z USA ukázala, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v červenci vzrostly, avšak pouze díky letadlům. Bez dopravního sektoru již počtvrté za pět měsíců klesly a nižší byly i zakázky na kapitálové zboží, které jsou měřítkem investičních plánů firem.

Obchodníci sledují bouře v Atlantiku, které by mohly přerušit těžbu ropy a plynu v Mexickém zálivu. Tropická bouře Isaac nyní mírně zesiluje a má zhruba poloviční šanci, že se dostane až do hlavní oblasti těžby. Další bouře Joyce naopak oslabila.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,76 115,01 New York - Nymex WTI říjen 96,81 96,27

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK