Akcie v USA dopoledne díky naději na nové kroky ECB rostly

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne rostly. Náladu na trhu podpořila zpráva, že Evropská centrální banka uvažuje o stanovení pásma výnosů, při kterých by intervenovala na trhu s dluhopisy. Program banky na nákup dluhopisů by měl pomoci snížit náklady na úvěry problémových zemí eurozóny.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 0,7 procenta na 13.142 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,5 procenta na 1410 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,6 procenta na 3071 bodů.

Indexy nejprve klesaly nebo stagnovaly, okamžitě po zprávě však začaly silně růst. "Pokaždé, když získáme zprávu z Evropy, která vytvoří dojem, že pilně pracují na vyřešení dluhových problémů, začne euro oživovat, dolar jde dolů a naše akciové trhy se hnou nahoru," komentoval situaci na trhu obchodník firmy Charles Schwab Randy Frederick. Upozornil však, že není jisté, zda bude mít zpráva na trh dlouhodobější vliv.

Širší index S&P 500 dopoledne poprvé za dva týdny klesl pod úroveň 1400 bodů. Důvodem byl obezřetný komentář německé kancléřky Angely Merkelové o dalším setrvání Řecka v eurozóně.

Dnešní statistika z USA ukázala, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v červenci silně vzrostly, avšak pouze díky letadlům. Bez dopravního sektoru již počtvrté za pět měsíců klesly a nižší byly i zakázky na kapitálové zboží, které jsou měřítkem investičních plánů firem. Smíšená statika zvyšuje nejistotu trhu, zda centrální banka USA (Fed) přijde brzy s novými kroky na podporu ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK