Fed má dle svého šéfa prostor pro další stimulaci ekonomiky USA

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. srpna (ČTK) - Centrální banka USA (Fed) má prostor pro uskutečnění dalších kroků ke stimulaci růstu americké ekonomiky. Uvedl to v dopise adresovaném šéfovi výboru pro dohled nad činností Sněmovny a vládními reformami Darrellovi Issovi předseda Fedu Ben Bernanke.

"Je zde prostor pro další akce Fedu na zlepšení finančních podmínek a posílení oživení," napsal Bernanke v dopise, který má k dispozici agentura Reuters.

Představitelé Fedu v červnu prudce revidovali směrem dolů výhled růstu americké ekonomiky a další možné snížení se čeká i na zářijovém zasedání. Ve druhém čtvrtletí americká ekonomika vzrostla o 1,5 procenta. Růst je však považován za velmi slabý k tomu, aby snížil nezaměstnanost, která se v červenci zvýšila na 8,3 procenta.

Bernanke bude mít na konci příštího týdne projev na výročním sympoziu v Jackson Hole. Tento projev bude velmi pozorně sledován, protože se očekává, že naznačí možnost dalšímu nákupu dluhopisů Fedem.

Kvůli finanční krizi a recesi v letech 2008 a 2009 Fed snížil hlavní úrokovou sazbu téměř na nulu. S cílem snížit tlak na dlouhodobé úrokové sazby pak nakoupil vládní a hypoteční dluhopisy za 2,3 bilionu USD (45,7 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK