Akcie v USA smazaly ztráty a zpevnily, euro naopak oslabilo

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Americké akcie smazaly počáteční ztráty a poslední den týdne se jim podařilo uzavřít se solidním ziskem. Zmírnily tak ztráty, které od začátku týdne nabraly. K růstu jim pomohla zpráva, že Evropská centrální banka (ECB) uvažuje u státních dluhopisů o stanovení cílových výnosů, po jejichž překročení by začala na trhu intervenovat. Na devizových trzích oslabilo euro.

Dow Jonesův index vzrostl o 100,51 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,77 procenta na hodnotě 13.157,97 bodu. Podobně širší index S&P 500 přidal 0,65 procenta na 1411,13 bodu, index Nasdaq Composite vzrostl o 0,54 procenta na 3069,79 bodu.

O plánech ECB zatím hovoří jen informované zdroje. Není tedy jisté, s čím přesně ECB počítá. Investorům ale tyto spekulace stačily k tomu, aby posunuli ceny akcií opět vzhůru. Z části jim ale pomohl také optimismus ze strany americké centrální banky (Fed), jejíž šéf Ben Bernanke připustil, že Fed má stále prostor k další podpoře ekonomiky.

"Pokud by zde mohla být nějaká vyvážená podpůrná opatření, která by udržela úrokové sazby nízko, na rozdíl od toho, aby se problémy v Evropě řešily pomocí dalších dluhů, a pokud by zde byla určitá úroveň úsporných kroků, tak by se Evropa z těch potíží dostat mohla," uvedl analytik Bryant Evans ze společnosti Cozad Asset Management.

Za celý týden však americké akcie zůstaly ve ztrátě. Dow Jonesův index odepsal 0,9 procenta, zatímco index S&P 500 klesl o 0,5 procenta. Relativně nejlépe skončil index Nasdaq Composite, jehož celotýdenní ztráta dosahuje 0,2 procenta. Dow Jonesův index a S&P 500 zastavily sérii šesti růstových týdnů v řadě, index Nasdaq klesl poprvé po pěti týdnech.

Na devizových trzích klesalo euro, které tak zastavilo pětidenní růst. K němu jednotné evropské měně už v minulých dnech pomáhaly právě spekulace, že se ECB chystá zakročit proti vysokým nákladům na obsluhu státního dluhu zemí jako je Itálie nebo Španělsko. Úplně nové přitom nejsou ani zmíněné spekulace, že ECB uvažuje o stanovení určité hladiny výnosů, které je ochotna ještě akceptovat.

Euro vůči dolaru sestoupilo ze zhruba sedmitýdenního maxima nad 1,25 USD a nakonec se jeho kurz ustálil na 1,2518 USD. Za celý den tak oslabilo o 0,3 procenta. Navzdory dnešnímu pokles má euro týdenní zisk 1,5 procenta. Dolar k japonskému jenu přidal 0,3 procenta na 78,68 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK