Firmy kvůli bouři stahují z Mexického zálivu těžaře

25.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 25. srpna (ČTK) - Těžební firmy v Mexickém zálivu začaly s evakuací části zaměstnanců, aby se včas připravily na tropickou bouři Isaac. Ta je zatím nad Atlantikem, v Mexickém zálivu by ale mohla být na začátku příštího týdne. Odstavena kvůli tomu bude i ropná plošina Thunder Horse, což je největší zařízení svého druhu na světě. Jejím vlastníkem je britský koncern BP.

V Mexickém zálivu je soustředěna většina příbřežní těžby ropy v USA. Na celkové těžbě ropy se podílí zhruba z 23 procent, na těžbě zemního plynu asi ze sedmi.

"Začali jsme s evakuací všech těžařů na plošině Thunder Horse, která je ve východní části zálivu. Dočasně tam zastavíme těžbu ropy i zemního plynu," píše se ve sdělení BP. Obří platforma Thunder Horse má kapacitu až 250.000 barelů ropy a 5,6 milionu kubických metrů plynu denně.

Právě BP se na těžbě ropy v Mexickém zálivu podílí největší měrou. Část personálu odvolá také britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell, stejně jako americká společnost Apache. Těžba ale zůstane v plném rozsahu zachována, pokud se postup bouře nezmění. Jiné podniky už ale s omezováním těžby začaly.

Bouře Isaac se nyní pohybuje blízko Haiti a směřovat by měla na Kubu. Do Mexického zálivu by měla dorazit v neděli večer nebo v pondělí ráno tamního času. Zhruba v úterý by mohla bouře zesílit na slabší hurikán, další vývoj bude záviset na směru proudění.

Pokud se bouře bude přesouvat zhruba po trajektorii, kterou spočítali meteorologové, měla by minout východní okraj těžební oblasti Mexického zálivu. Pokud ale bouře nabere západnější směr, požene se rovnou do místa největší koncentrace těžby. Pravděpodobnost tohoto vývoje je podle expertů Weather Insight zhruba 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK