Podle Hollandea musí Řecko zůstat v eurozóně

25.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. srpna (ČTK) - Řecko musí zůstat v eurozóně, mělo by ale ještě ukázat, že myslí vážně své závazky týkající se uzdravování státního rozpočtu. Po dnešním setkání s řeckým premiérem Antonisem Samarasem to podle agentury AFP prohlásil francouzský prezident François Hollande.

"Řecko je v eurozóně a Řecko musí zůstat v eurozóně," řekl šéf Elysejského paláce. O tom, zda zadlužená jihoevropská země zůstane součástí skupiny se společnou měnou eurem, se podle Hollandea nejedná. Atény ale "ještě mají prokázat věrohodnost svého programu a ochotu svého vedení jít až do konce", dodal.

Samaras ujistil, že jeho země "to dokáže, zůstane v eurozóně". Kritizoval přitom ty, kdo o Řecku nepřestávají "spekulovat".

Samaras dal už dříve tento týden najevo, že bude od svých evropských partnerů žádat pro Řecko více času na plnění plánu úspor, protože vláda za cíli ve snižování rozpočtového deficitu výrazně zaostává. K úsporám a reformám se Řecko zavázalo, když přijalo od zahraničních věřitelů finanční pomoc 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč). Plnění dohodnutého programu je podmínkou k tomu, aby Řecko dostalo příští měsíc další část úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK