Japonské akcie začaly týden mírným růstem

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden oživením, většinu dnešních počátečních zisků ale smazal. Trh povzbuzují naděje na brzké podpůrné kroky centrálních bank USA a eurozóny, obavy však vyvolává útlum čínské ekonomiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl v závěru o 0,2 procenta na 9085,39 bodu, v první polovině dne ale získával až 0,9 procenta. V pátek index klesl o 1,2 procenta a za celý minulý týden odepsal jedno procento.

Mezi investory roste přesvědčení, že evropská dluhová krize se bude postupně zmírňovat, zvláště když Evropská centrální banka přijde s důraznými zásahy. Podpora ekonomiky se čeká i od amerického Fedu, jejíž šéf Ben Bernanke uvedl, že prostor pro další měnovou stimulaci ekonomiky v USA stále je.

Tokijskou burzu později oslabil pokles čínských akcií. Index burzy v Šanghaji ztrácel v polovině tamního obchodování 1,3 procenta pod tlakem červencového poklesu průmyslové výroby a zisků průmyslových firem. Investoři se také obávají, že čínská centrální banka v dohledné době nebude pokračovat v uvolňování měnové politiky.

Na asijském devizovém trhu zůstalo euro vůči dolaru stabilní a po růstu z minulého týdne si vybíralo oddechový čas. V dalším růstu bude ale evropské měně podle analytiků bránit čekání na klíčové události v příštích týdnech, to znamená na rozhodnutí ECB a postoj německého ústavního soudu k ústavnosti stabilizačního fondu ESM.

Euro ke konci tokijského obchodování zůstalo proti pátku bez větší změny na 1,2510 USD a bylo na dohled čtvrteční úrovně 1,2590 USD, což bylo maximum od 4. července. Dolar vůči japonskému jenu posílil o 0,1 procenta na 78,74 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK