MF zpracovalo nový zákon pro jmenování zástupců státu ve firmách

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Ministerstva, obce a kraje budou muset vypracovat a zveřejnit pravidla pro výkon funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků a podniků, které stát, obce nebo kraje ovládají. Státní správa bude také muset zveřejnit pravidla pro odměňování zástupců státu ve firmách. Vyplývá to z návrhu zákona, který ministerstvo financí zaslalo do připomínkového řízení. Pravidla nejsou zatím žádným závazným právním předpisem v ČR upravena, uvedlo MF.

Nyní tvorbu těchto pravidel nechává zákon na ministerstvech a územních samosprávných celcích. "Určuje pouze základní nezbytné podmínky, které musí být při formulaci pravidel pro výběr odborníků do funkcí ve státních podnicích a v obchodních společnostech dodrženy," píše MF v důvodové zprávě.

MF si slibuje od nového zákona potlačení korupce při jmenování a odměňování šéfů státních firem a zlepšení řízení těchto podniků. Informace o pravidlech i jmenování zástupců státu budou zveřejněny na portálu veřejné správy. Na portálu budou k dispozici i výsledky výběrových řízení, nominace osob do konkrétních funkcí a způsob určení jejich odměn.

Pravidla budou muset ministerstva, obce i kraje zveřejnit do tří měsíců od dne nabytí účinnosti zákona. Ten je součástí strategie hospodaření vlády v jednotlivých oblastech ekonomiky, kde si stát chce zachovat svůj zájem. Strategie by měla být hotova do konce roku.

Ministerstva a územní samosprávné celky rovněž budou muset vypracovat a zveřejnit seznam státních podniků a společností s majetkovou účastí státu a územních samosprávných celků a jejich dceřiných společností. U každého státního podniku a u každé společnosti uvedou charakteristiku funkcí, na které mají být vybíráni odborníci podle pravidel stanovených novou normou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK