Mexiko se připojilo ke stížnosti na Argentinu u WTO

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 27. srpna (ČTK) - Mexiko se dnes připojilo ke stížnosti Evropské unie, Spojených států a Japonska u Světové obchodní organizace (WTO) na dovozní bariéry Argentiny. Pro Mexiko je to vůbec první spor s Argentinou u WTO.

Centrem všech čtyř stížností jsou dovozní licence zavedené v rámci ochranářské politiky vlády prezidentky Cristiny Fernándezové. Podle kritiků Argentina zavedením dovozních licencí na veškeré dovážené zboží paušálně omezuje obchod. Argentinské praktiky omezování dovozu v posledních měsících kritizovala asi dvacítka členských zemí WTO.

Zhoršení obchodních vztahů mezi oběma latinskoamerickými zeměmi přichází poté, co se Argentina před dvěma měsíci rozhodla stáhnout z dohody o obchodu s automobily.

Zavedení dovozních bariér Argentinou přineslo neobvykle vysoký počet stížností u WTO. Připojení Mexika pak může podkopat jeden z argumentů Argentiny, která doposud upozorňovala, že mezi jejími kritiky jsou pouze bohaté země, které se snaží omezovat rozvojové země.

Argentinská velvyslankyně u WTO Cecilia Nahónová se snaží bránit politiku země vůči kritice u WTO. Tvrdí, že Argentinu nelze obviňovat z toho, že brání dovozu, když její dovoz v roce 2011 vzrostl o 31 procent, napsala agentura Reuters.

Vztahy mezi Argentinou a západním světem se prudce zhoršily letos v dubnu. Způsobilo to rozhodnutí argentinské vlády znárodnit ropnou společnost YPF, ve které 51 procent vlastnil španělský Repsol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK