Rusko chce brát vývozcům devizové tržby

07.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Ruská centrální banka chystá další zpřísnění kontroly rublu

Ruská centrální

banka chystá další zpřísnění kontroly rublu. Její guvernér Viktor Geraščenko chce nutit své vývozce, aby směňovali veškeré své tržby v tvrdé měně za rubly. Guvernérův plán přitom podporuje i prozatímní ruský prezident Vladimir Putin. Takový krok by ovšem odporoval dohodě Ruska s Mezinárodním měnovým fondem z loňského července, že "nezavede ani nezpřísní jakékoli měnové opatření". Již nyní jsou však vývozci povinni takto převést 75 procent svých tržeb v cizích měnách. Geraščenko podle ruské agentury Interfax uvedl, že nová opatření jsou nezbytná, aby banka udržela směnný kurs rublu a zabránila roztočení inflační spirály v zemi.

Podle něho by neuskutečnění jeho návrhu mohlo vést k vážným potížím celého státního rozpočtu, který počítá pouze s mírným růstem cenové hladiny. Ekonomům se však zvažované opatření nelíbí a poukazují na jeho nesmyslnost. "Je to velmi administrativní krok, na němž je vidět, že Rusko ještě stále nevyřešilo svůj problém se směnným kursem rublu. Nemyslím si, že je to dobré znamení, i když

se stav ruské ekonomiky od krize v roce 1998 přece jen zlepšil," říká expertka na Rusko Claudia Buchová z Institutu světové ekonomiky v německém Kielu. Ekonom Jan Stankovsky z Vídeňského institutu pro hospodářský výzkum dodává, že celý plán je předem odsouzen k neúspěchu. "V první řadě je to ekonomický nesmysl, protože pro boj s inflací je toto opatření spíš bezvýznamné. V druhé řadě pak jeho dodržování není možné kontrolovat hlavně kvůli značné kriminalizaci ruského hospodářství," míní Stankovsky. Odborníci soudí, že právě vzhledem k značným odlivům kapitálu z Ruska nemůže zvažované opatření uspět. "Příliš nevěřím tomu, že by se jim podařilo udržet rubl na stabilní úrovni," míní Claudia Buchová.

Podle Stankovského se nesmírnému úniku kapitálu do zahraničí těmito administrativními opatřeními nedá zabránit a řešení vidí naopak v upevnění důvěry v ruské hospodářství. "Opatření bude v konečném důsledku spíš negativní, protože ti vývozci, kteří tomu nemohou nelegálním způsobem uniknout, tak ztratí motivaci vyváže

t," říká Stankovsky. Návrh Geraščenka je tak podle odborníků jen dalším z řady signálů, že se Rusko snaží jít svou cestou, naprosto odlišnou od představ Mezinárodního měnového fondu. Pokud bude navrhované opatření zavedeno, nepochybně prohloubí neshody mezi Moskvou a fondem požadujícím větší uvolnění ruské ekonomiky. Měnový fond přitom právě kvůli nedostatečným hospodářským reformám pozastavil Rusku další půjčky.

Zdroj: MF Dnes z 7. 1. 2000



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU