Cena na devizových trzích není jenom otázkou spreadu

21.09.2012 | , Saxo Bank
Tiskové zprávy


Někteří makléři nabízející zprostředkování obchodů na burze rádi hlasitě zdůrazňují, jak nízké spready nabízejí, a snaží se tak nalákat nové klienty, ovšem většina zkušených obchodníků vám jistě řekne, že ceny na devizových trzích nejsou jenom otázkou samotného spreadu.

Pokud navštívíte stránky některého z těchto makléřů, naleznete tam větu hlásající něco podobného jako „u EURUSD nabízíme spready počínaje už od pouhých 0,8 bodů“, na jejímž konci ale bude nenápadná hvězdička. Tato malá hvězdička stručně vyjádřeno říká: „spread, který deklarujeme, vám poskytneme za předpokladu, že podmínky k obchodování budou ideální (pokud zadáváte pokyn k obchodu, který je pro nás dostatečně malý, abychom jej zvládli), ale pokud podmínky zcela ideální nebudou, tento spread neposkytneme – dokonce se může stát, že vůbec nebudeme schopni váš pokyn realizovat“.

Pokud tedy hledáte nového makléře, neměli byste se zaměřovat jenom na spread. Měli byste si zjistit, jak kvalitně daný makléř dokáže zrealizovat příkazy k zobchodování a jak transparentní je stanovení ceny a realizace obchodu.

Měli byste dostat to, co vidíte

To znamená, že když zadáváte příkaz k zobchodování určité poptávky nebo nabídky, kterou vidíte na obchodní platformě, měla by cena zobrazená v okamžiku, kdy zadáváte požadovaný objem obchodu, být skutečně cenou, za kterou se „prodej“ nebo „koupě“ uskuteční.

Někteří makléři, kteří se chovají transparentně, vám budou schopni poskytnout údaje o množství obchodů realizovaných se skluzem (slippage) nebo zcela odmítnutých (rejection). Skluz vyjadřuje, o kolik bylo nutné posunout cenu, aby bylo možné zadaný obchod zrealizovat. Odmítnutí nastává v okamžiku, kdy makléř není schopen váš obchod realizovat a odmítne jej. Ještě předtím, než se pro nějakého makléře rozhodnete, ujistěte se, že tyto údaje jsou pro vás přijatelné.

Clipboard01_3.jpg

Jiní makléři, jako např. Saxo Bank, vám cenu zobrazí pouze, pokud si jsou jisti, že za tuto cenu dokážou obchod zrealizovat. Tyto ceny nazýváme „zelené ceny“ (green prices). Jestliže kliknete u zelené ceny na „nákup“ nebo „prodej“, bude obchod za tuto cenu zrealizován, pokud se cena na trhu výrazně nezmění ještě předtím, než váš příkaz dorazí do Saxo Bank (z důvodu latence sítě apod.). Pokud vám Saxo Bank není schopna realizaci obchodu za zobrazenou cenu zaručit, bude tlačítko s cenou zobrazeno žlutě.

Transparentně se chovající makléři vám budou schopni poskytnout údaje o spreadech dosahovaných ve zvoleném časovém období. Společnost Saxo Bank právě spustila nástroj Historic Spreads, který vám umožňuje zobrazit údaje o průměrném spreadu a minimálním/maximálním spreadu za vybrané časové období. Dokonce lze údaje o spreadech třídit dle objemu obchodu a denního času zobchodování.

Clipboard02_2.jpg


(Kliknutím na výše uvedený obrázek můžete vyzkoušet nový nástroj Historic Spreads.)

Likvidita, když ji potřebujete

„Zelené ceny“ od Saxo Bank mají ještě další výhody. Zelená barva také znamená, že obchodujete s vyhrazenou likviditou. Řekněme například, že se vy a nějaký další obchodník rozhodnete přesně v témže okamžiku za přesně stejnou cenu nakoupit 25 mil. EUR za USD. Protože oba obchodujete „zelené ceny“, Saxo Bank automaticky zpracuje oba obchody bez ohledu na to, jaká likvidita je na mezibankovním trhu k dispozici.

Pokud máte v plánu otevírat velké obchody, obchodovat v době vysoké volatility nebo nízké likvidity, měli byste si také zjistit, jak za těchto okolností makléř zvyšuje spread. To jest, je likvidita k dispozici, když ji potřebujete?

Pokud je makléř tvůrcem trhu, jako Saxo Bank, bude často schopen zvládnout velké obchody, jednodenní obchody nebo obchody v době vysoké volatility bez zvyšování spreadu. Pokud makléř není tvůrcem trhu, ale je makléřem, který nemá dealing desk („no dealing desk broker“), pak vám dokáže zprostředkovat pouze likviditu dostupnou na trhu, tj. nejlepší spread, jaký jsou mu připraveny poskytnout jiné větší banky. Váš makléř by vám měl přinejmenším říct, co můžete očekávat. Saxo Bank poskytuje naprostou transparentnost spreadů prostřednictvím nástroje Historic Spreads.


Clipboard011.jpg


Když stop není stop

Většina zkušených obchodníků využívá v případech, kdy se trh pohybuje proti nim, na ochranu svých pozic stop příkazy. V podmínkách vysoké volatility je pro makléře často velmi obtížné realizovat stop příkazy při požadované ceně, to znamená bez tzv. skluzu (slippage). Když si budete vybírat makléře, zjistěte si, jakou mají statistiku realizace stop příkazů, nebo zda budete muset zaplatit navíc za to, že vaše příkazy budou provedeny správně.

Solidní makléř nejenže dává tyto statistiky k dispozici, ale procento příkazů realizovaných bez skluzu bude velmi vysoké, a to zejména u hlavních měn. Saxo Bank zveřejňuje na svých internetových stránkách každé čtvrtletí aktualizované statistiky realizace příkazů.

A v neposlední řadě, když si budete vybírat nového makléře, rozhodně se sami přesvědčte o kvalitě a transparentnosti realizace příkazů, nejen o velikosti spreadu. Několik obchodů, u kterých byste se nedostali na cenu, kterou jste chtěli, by vás mohlo koneckonců stát mnohem, mnohem víc než rozdíl mezi deklarovaným (s hvězdičkou!) a skutečným spreadem.

 

 

 

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy