Dotace na zóny se nevyčerpaly

11.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Na průmyslové zóny loni stát vyčlenil 158 miliónů korun, v letošním rozpočtu se má tato částka zvýšit až na 400 miliónů korun

Na průmyslové zóny loni stát vyčlenil 158 miliónů korun, v letošním rozpočtu se má tato částka zvýšit až na 400 miliónů korun. Ke konci roku 1999 se však vyčerpalo jen necelých 150 miliónů, protože ne všechny obce, které si o státní pomoc zažádaly, ji dostaly. Vyplývá to z hodnocení Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Celkem dostalo státní příspěvek 18 obcí, třem z nich se podpora protáhne i do letošního roku. Obce si mohly zažádat o dotaci na investiční výstavbu, technickou infrastrukturu a koupi pozemků. Na tzv. pobídkové projekty, tj. pro obce, kterým již nějaký investor přislíbil, že se v daném místě usadí, šlo 37,5 miliónu Kč. Celkový rozsah přislíbených zahraničních investic se zde odhaduje na 28

4 miliónů dolarů.

Okresy, kde míra nezaměstnanosti přesáhla 10 %, dostaly 64,3 miliónu korun. Výdaje na jedno pracovní místo dosáhly 51,7 tisíce korun.

Ačkoliv schválené regule státu o průmyslových zónách umožňovaly dotaci obcím až do výše 60 % celkových nákladů, tvoří prostředky státního rozpočtu jen 32 % nákladů na technickou infrastrukturu a pouze 19 % nákladů na pořízení připraveného území.

Průměrné investiční náklady na přípravu území loni činily 630 korun na metr čtvereční. Suma 330 korun z této částky šla na pořízení nákladů technické infrastruktury, zbytek pak na výkup pozemků. Se státní podporou se dosud zainvestovalo 340 hektarů. Podle standardů Evropské unie na jeden hektar v průměru připadá 50 pracovních míst, studie MPO proto předpokládá, že pokud investoři využijí všechny průmyslové zóny, vznikne 17 tisíc nových pracovních příležitostí.

 

Zdroj: HN z 11. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU