KRUK v pololetí zvedla tržby o 29 procent na téměř miliardu Kč

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Skupině KRUK International, která je lídrem na trhu řízení pohledávek v Polsku a Rumunsku a jež loni vstoupila také na český a slovenský trh, stouply v prvním pololetí tržby o 29 procent na 957 milionů Kč. Čistý zisk skupiny klesl o 18 procent na 192 milionů korun. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva skupiny Piotr Krupa. Za celý rok očekávají podle něj analytici mírný nárůst zisku skupiny.

KRUK do konce června nakoupil dluhy za 577 milionů Kč, což je třetina investic za stejné období loni. Důvodem poklesu je podle Krupy více konkurenční prostředí, ve kterém firma nechtěla agresivně nakupovat. Druhým důvodem je opatrnost v očekávání zpomalení ekonomiky a růstu nezaměstnanosti v regionu.

Skupina prý přistupuje k dlužníkům jinak než ostatní inkasní agentury. Její strategie spočívá ve vyhodnocení možností dlužníka a ke splacení dluhu ve formě splátek, které si může dovolit. Především jde o prodloužení doby splácení dluhu. Smírný proces přiměje podle Krupy větší počet dlužníků ke splacení dluhu, je efektivnější než tradiční. "Naším cílem není zadlužené lidi 'zničit', ale dluhy urovnat a zamezit tak soudu a exekuci. Lidé neplatí, protože nemají peníze. V zásadě jsou poctiví," podotkl.

Skupina KRUK byla založena v roce 1998 Krupkou a Wojciechem Kuźnickim. Na začátku byla hlavní činnost firmy orientována na polský trh. Po vstupu na rumunský trh v roce 2007 se KRUK zaměřil na český a slovenský trh, kde v listopadu 2011 vznikly nové pobočky. Pro získání postavení dominantní a přední mezinárodní firmy na středoevropských trzích plánuje další obchodní expanzi do Maďarska.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK