ANALÝZA: Solbesův odchod asi zbrzdí reformu paktu stability

08.04.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Podoba rozpočtových pravidel Evropské unie nebude ovlivněna odchodem jejich největšího zastánce, Pedra Solbese, ale bez něj se už možná budou pomaleji rodit praktické návrhy na jejich změnu...

Evropský komisař pro měnové záležitosti, který více než dva roky bojoval s největšími členy bloku kvůli nárůstajícím rozpočtovým deficitům, minulou středu uvedl, že se vrátí do rodného Španělska, aby se stal ministrem hospodářství.

Solbes odejde z funkce o šest měsíců dřív, než mu vyprší mandát komisaře, a také předtím, než Evropská komise přijde s konečným návrhem, jak vylepšit pakt stability a růstu, jemuž byla vyčítána přílišná strnulost.

Očekává se však, že rozhodnutí, jak bude pakt vylepšen, padne až poté, co komise ve stávajícím složení ukončí v říjnu svou činnost. Takže Solbes by do konečného návrhu nemohl zasáhnout, i kdyby zůstal komisařem do konce funkčního období.

Na druhou stranu, když odejde, možná bude pro exekutivní orgán EU těžší předkládat solidní návrhy, jak pakt zlepšit.

"Pravděpodobnost, že tato komise předloží konkrétní návrhy, je teď očividně nulová, ať už byla před tím jakákoli," řekl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj.

ROZBĚHNUTÉ REFORMY

Potřeba reformovat pakt stability se zvýšila loni. Tehdy totiž ministři financí EU pozdrželi disciplinární řízení proti Německu a Francii, přestože těmto dvěma největším ekonomikám eurozóny hrozí porušení paktu stability třetí rok v řadě.

Německo a Francie mají problém snížit své rozpočtové schodky pod maximálně přípustná tři procenta hrubého domácího produktu.

Solbes se již snažil učinit rozpočtová pravidla pružnější, když prosazoval, aby by byl brán větší zřetel na zadluženost zemí a deficity veřejných financí nezahrnující dopad hospodářských výkyvů.

Současně ale nepřistoupil na to, aby byla měněna úroveň deficitu udávající, zda se země řídí paktem stability či nikoli. A také se snažil prosadit pravidla, podle nichž by země musely vylepšovat stav svých rozpočtů v období ekonomického rozkvětu.

Nejmenované zdroje uvedly, že i když někteří komisaři Solbese v poslední době veřejně podporovali, na záležitosti kolem paktu stability panují v komisi různé názory.

Nejlepším příkladem je prezident komise Romano Prodi. Bývalý italský premiér v roce 2002 vyvolal rozruch, když označil rigidní pravidla paktu stability za "stupidní".

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti, který je považován za jednoho z možných Solbesových nástupců, již uvedl, že uznání významu veřejných investic není v rozporu se stabilní rozpočtovou politikou.

Ale i když se Solbesovi podařilo komisi přesvědčit, aby se řídila jeho názory, nakonec bude stejně záležet na jeho nástupci. Takže pro ty, kdo reformu paktu stability sledují, nebude jeho odchod znamenat nějaké velké zemětřesení.

"Diskuse a rozhodnutí byly stejně plánovány až na období po skončení činnosti této komise, takže Solbesův brzký odchod na věci moc nezmění," řekl nejmenovaný diplomat.


Zdroj: Reuters, 29.3.2004
Autor: Swaha Pattanaiková
Přeložil: Filip Tošenovský

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU