Přemýšlíte o založení vlastní firmy? Kupte již hotovou!

09.09.2012 | , FIRMIN s.r.o.
Tiskové zprávy


Chcete začít s podnikáním a stát se nezávislými na svém okolí? Mít pracovní dobu podle svých představ, zadávat práci jiným a ne naopak? Chcete začít podnikat, ale vyhnout se prvotní administrativě? Pak je pro vás koupě již hotové společnosti nejsnazším důvodem, jak začít!

Jak začít podnikat?

Jako nastávající podnikatel máte dvě možnosti, jak právně svoje postavení ošetřit - buď se stanete osobou samostatně výdělečně činnou, nebo přistoupíte k založení společnosti. Jakožto osoba samostatně výdělečně činná budete muset nahlásit svou živnost na příslušném úřadě, u některých z nich doložit také koncesi (oprávnění) k jejímu provozování a můžete začít. Také firma musí získat potřebná povolení a musí být zapsána do veřejného seznamu firem - Obchodního rejstříku.

V čem spočívají výhody založení vlastní společnosti?

Jakožto osoba samostatně výdělečně činná budete v praxi pracovat úplně stejně jako majitel firmy. Jako majitel firmy ale ručíte v případě insolvence nebo chybně vedeného účetnictví jen do výše základního kapitálu společnosti. Osoba samostatně výdělečně činná ručí celým svým jměním, což není příliš výhodné.

Pro podnikání jednotlivce nebo omezeného počtu pracovníků je nejvýhodnější právní formou společnost s ručením omezeným. Založení s.r.o. je poměrně snadné, a do budoucna může firma bez problémů mít jen jednoho společníka.

  • Stáváte se majitelem a jediným jednatelem firmy v jednom - nikdo vám do ničeho nemluví.
  • Firma je vám založena na míru - zcela odpovídá vašim požadavkům, po zápisu do Obchodního rejstříku nemusíte již nic měnit.
  • Nemáte-li se zakládáním firmy zkušenosti, svěřte se do rukou odborníků - zakládají desítky firem měsíčně a nehrozí tedy, že firma nebyla zapsána do Obchodního rejstříku na první pokus - ušetříte si zbytečné výdaje.

Chcete začít hned? Kupte si ready made společnost!

Nevíte, o co se jedná? Nevadí, ve zkratce si vysvětlíme základní rozdíly oproti založení vlastní společnosti. Koupíte-li si již založenou společnost, tedy anglicky ready made společnost, pak čerpáte všechny výhody plynoucí z toho, že společnost již na trhu určitou dobu figuruje. To znamená, že:

  • za firmu můžete jednat okamžitě
  • nečekáte, zde bude proveden vklad do Obchodního rejstříku
  • můžete rychleji projednat změny, než když zakládáte firmu nově
  • vyhnete se většině papírování - vše je již hotovo
  • nepotřebujete základní kapitál (v případě s.r.o. jde o 200.000 Kč), ten je již splacen

Jak vybrat vhodnou firmu na prodej?

Zde v zásadě nemůžete chybovat - vše od názvu po sídlo můžete u zakoupené firmy zpětně pružně změnit. Tím, že se firma již na trhu nějakou dobu pohybuje a má splacený základní kapitál, jde změny realizovat velmi rychle. Při výběru firmy na prodej je tak jediným kritériem rok jejího založení - čím déle firma již existuje, tím lepší má šanci na dobré uvedení na trh.

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy