Olomoucký výrobní areál OP Prostějov byl prodán za 12 milionů Kč

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 16. října (ČTK) - Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Miloslava Horská dokončila prodej jeho olomouckého výrobního areálu, který za 12 milionů korun koupil podnikatel Miroslav Dokoupil. Celkem tak našlo kupce už sedm výrobních závodů a dalších nemovitostí patřících dříve OP, za které noví majitelé včetně olomouckého areálu zaplatili 125 milionů korun. Nyní vrcholí přípravy na prodej hlavního areálu OP v Prostějově a nového vlastníka má brzy získat také poslední výrobní závod v Ostravě.

"Olomoucký areál je zaplacen a prodán. U ostravské pobočky nám zájemce oznámil, že částku už zaplatil, což ověříme a poté s ním bude podepsána kupní smlouva," řekla dnes ČTK Horská. Výrobní areál OP v Ostravě by měl za 23 milionů korun získat podnikatel Vladimír Březina. Bývalé pobočky v Olomouci a Ostravě prostějovský podnik uzavřel již v roce 2008. V prvním výběrovém řízení se je prodat nepodařilo.

Termín zahájení prodeje hlavního areálu v Prostějově, jehož hodnota včetně správních a výrobních budov, skladů, parkoviště a dalších částí činí podle znaleckého posudku zhruba 170 milionů korun, nelze nyní podle Horské stanovit. "Zatím totiž není uzavřena smlouva o realizaci tohoto prodeje," uvedla Horská. Prodej prostějovského areálu mimo dražbu má zajistit poradenská společnost Knight Frank. Transakci už schválil Krajský soud v Brně.

Dosud nejvíc peněz insolvenční správkyně pro věřitele OP získala prodejem výrobního areálu v Uherském Hradišti, jehož kupní cena činila 38 milionů korun. Prodej pobočného závodu v Jeseníku vynesl 6,5 milionu korun, výrobního areálu v Konici na Prostějovsku devět milionů korun a pobočky v Lošticích na Šumpersku 5,5 milionu korun. Závod v Brodku u Konice byl prodán za 1,8 milionu korun a výrobní areál v Uherském Ostrohu za tři miliony korun. Například jesenický areál si vybral švédský výrobce pánské a dámské konfekce Cavaliere.

Za dvě bývalé ubytovny OP v Prostějově noví majitelé zaplatili celkem 25 milionů korun a za rekreační středisko v Karlštejně deset milionů korun. Dalších několik milionů korun bylo získáno díky prodeji pozemků a skladů.

Věřitelé OP schválili také prodej zásob výrobků a materiálu v prostějovském podniku, které za 13,5 milionu korun odkoupí slovenská společnost Ozeta Neo. Mimo dražbu mají být prodány ochranné známky prostějovské textilky, mezi které patří například značky Freeway by William & Delvin či Claudette. Pomocí výběrového řízení se připravuje prodej stoprocentních podílů v dceřiných společnostech William & Delvin a Střední škola Art Econ.

Správkyni Horské se již dříve podařilo prodat i poslední funkční část zkrachovalého OP - výrobu na míru. Za 35 milionů korun ji koupila společnost AMF Reece CR, která se specializuje na průmyslové šicí stroje. Výrobu firma postupně přestěhuje z areálu OP do svého závodu v Prostějově.

Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. Znalci hodnotu podniku odhadli na zhruba miliardu Kč. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí, nyní jich zaměstnává několik stovek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK